Güvenlik endişeleri ve turist sayısındaki gerilemeye bağlı olarak yolcu doluluk oranlarında yaşanan düşüşün ardından aktif kapasite yönetimi tedbirlerine yönelen Türk Hava Yolları (THY) filosundaki sekiz adet Airbus A330-200 uçağın kiralanması için Cabot Aviation'u yetkilendirdi.

Cabot Aviation'ı bünyesinde bulunduran Air Partner tarafından yapılan açıklamada, THY bünyesindeki sekiz adet uçağın dry-lease ya da wet-lease yoluyla kiralanması için Cabot Aviation'un yetkilendirildiği belirtildi.

BEŞ YIL ÖNCE ÜRETİLDİLER

Açıklamaya göre, 2007-2011 arasında üretilen söz konusu uçaklar 24 business ve 255 economy sınıfı koltuğa sahip. THY, konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Güvenlik endişeleri ve turist sayısındaki gerilemeye bağlı olarak yolcu doluluk oranlarında düşüş yaşayan THY'nin kapasite yavaşlatma tedbirleri içinde olduğu belirtilmişti.

YOLCU DOLULUK ORANI 4 PUAN DÜŞÜŞTE

THY'nin açıkladığı son verilere göre, Ocak-Ekim döneminde yolcu sayısı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3.7 artışla 53.8 milyon oldu. Ancak gösterge niteliğindeki yolcu doluluk oranı 4 puan düşüşle yüzde 74.6'ya geriledi.

THY, düşen doluluk oranlarının etkisiyle Airbus ve Boeing'den satın aldığı bazı uçakların teslim tarihlerini ötelemiş; kira uçakların erken iadesi konusunda da Lessorlar ile anlaşma sağlamıştı.

AKTİF KAPASİTE YÖNETİMİ

THY, üçüncü çeyrek sonuçlarının ardından yatırımcı sunumunda yer alan değerlendirmesinde de, arz edilen koltuk kilometre başına hasılattaki (RASK) kayıpları önlemek için aktif kapasite yönetimi yaptığını belirtmişti.

THY yetkilendirmesiyle ile ilgili değerlendirmede bulunan Cabot Aviation Kıdemli Başkan Yardımcısı Greg Cope, 'THY'nin bu uçakları, işletmeciye kapasitesini hızlı şekilde artırmak veya pazarı wet-lease ya da dry-lease kiralama ile daha uzun vadeli test etme imkanı sunuyor. Bir işletmecinin hali hazırda bir başka motor türü veya şekliyle A330'ları varsa bile bu sekiz uçak kendi 'mini filosunu' oluşturma potansiyeli de taşıyor' dedi.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ