(Bülten)

Çayeli İMKB Fen Lisesi okul müdürü Adem KESİMAL teog tercihleri öncesi yaptığı açıklamada öğrencilerimizin tercih yapmadan önce mutlaka tercih edecekleri okulları yerinde görerek 4 sene boyunca hizmet alacakları okulu görmeleri,  idareciler ve öğretmenlerle okulun eğitim imkanlarını mutlaka iyi araştırmaları gerekmektedir. Okulu binadan ibaret bir yapı olarak düşünmemeleri sadece öğretim boyutuyla karar vermemeli öğrenciye sunduğu eğitim fırsatlarını sosyal imkânlarını iyi değerlendirmeli. Okul sadece eğitim öğretimin yapıldığı binadan ibaret değil okul müdüründen hizmetlisine kadar işleyen canlı bir sistemdir. Bir çok okulda eğitim kadrosunda sürekli değişiklikler meydana gelmektedir. Bir çok velimiz bu değişikliklerden habersiz tercih yapmaktadır. Okulun sahip olduğu kütüphane laboratuvar, müzik sınıfı, yemekhane, spor salonu gibi sosyal imkanların iyi değerlendirilmesi lazım çünkü bireyi hayatta başarılı kılan sosyal başarıdır. Bizim iyi eğitilmiş bireyler değil iyi eğitim almış bireyler yetiştirmemiz gerekmektedir.

Özellikle yatılı okullarda artık devletimizin eğitim imkânları çok iyi ve yatılı okullarda eğitim fırsatları daha fazla. Öğrenciler yatılı okullarda daha çok destekleme yetiştirme kursundan faydalanmakta ve yatılılıktaki etüt ve birebir ders imkanlarından  daha  fazla yararlanmaktadır.

Çayeli İMKB Fen lisesi bölgemizde iyi eğitim kurumları arasından ön sıralarda yer almaktadır. Okul olarak öğrencilerimizi hem sosyal anlamda hem de akademik anlamda bir çok okulda olmayan eğitim fırsatları sunmaktayız. Hem özel dershane hem de Milli Eğitim tecrübesine sahip öğretmenlerle çalışmaktayız.  İyi bir akademik kadronun yanında sanat ve spor alanında tecrübeli öğrencinin kişisel yeteneklerini keşfeden geliştiren sosyal kadrolarla çalışmaktayız.            

TEOG, okul sınavları, başarı puanları derken tercih aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Öncelikle bütün öğrencilere geçmiş olsun der, herkesin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, istediği ve başarılı olacağı liseye yerleşmesini dilerim.

Kendi tecrübelerime dayanarak sizlere bazı önerilerde bulunmak istiyorum;

Öncelikle iyi lise kötü lise diye bir ayrım yoktur. TEOG tercihleri sonucunda oluşan puan sistemi bir liseyi iyi veya kötü yapmaz. TEOG bir yerleştirme sınavıdır ve liselere puan usulüne göre öğrenciler yerleştirilir. Lise öğrenimi tamamen kişinin kendi azim ve çalışma düzenine bağlıdır. Önemli olan eğitim hayatımızdaki eksik noktaları belirleyip, ortaöğretim hayatımızda bu eksiklikleri kapatabilmemizdir. Bu noktada gittiğimiz lise bize sadece yardımcı olacaktır. İstediğimiz puanı alamamış olmak ya da istediğimiz liseye yerleşememiş olmamız bizim eğitim hayatımızın bittiğini ya da kötü devam edeceğini göstermez.

Tercihleri yaparken düştüğümüz en büyük yanlışlardan biri, ilgi ve yeteneklerimizi düşünmeden, puana göre tercih yapmamızdır. Önemli olan kendimizi tanımaya çalışarak, bundan sonraki eğitim öğretim hayatımızdan beklentilerimizi belirlememizdir. Örneğin, sadece puanımız yettiği için Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sağlık Hizmetleri Alanına gidersek,  kişisel, fiziksel ve ruhsal özelliklerimiz bu alanın gerekliliklerini karşılamadığı zaman tercihimizden pişman olup mutsuz olabiliriz.Bu nedenle lise türü seçiminde, kendi özelliklerimizle, ilgi ve yeteneklerimizle ilgili düşünmeli, gelecekle ilgili planlarımızı gözden geçirmeli,  gideceğimiz lise türünün eğitim olanaklarını araştırmalı ve gitmeyi düşündüğümüz lise türünü seçme nedenlerimizi iyi analiz etmeliyiz. Bu kararı verirken Rehberlik uzmanlarından destek almak doğru tercih yapmada sizlere yardımcı olacaktır.

Mesleki ve teknik eğitim liseleri, bir alanda uzmanlaşmaya başlamak için iyi seçeneklerdir. Yalnız meslek lisesi mezunu olmak birçok alanda o mesleği edinmenin ilk basamağıdır, tek başına yeterli değildir.  Üniversite eğitimine devam ederek o mesleğin yeterliliklerini kazanabiliriz. Mesleki ve Teknik liselerinin sınavsız geçiş hakkı devam etmekle birlikte, üniversite sınavıyla, sadece mesleki ve teknik eğitim mezunlarının gidebildikleri yüksekokul seçenekleri de mevcuttur. Yalnız eğitimde eşitliği sağlamak amacıyla ek puan uygulaması kaldırılmıştır.

Hangi lise türünden mezun olursanız olun sınavlarda yeterli başarıyı gösterdikten sonra, üniversitede istediğiniz bölümü okuyabilirsiniz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta, Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri ağırlıklı olarak akademik derslerle eğitim yaparken, Meslek ve Teknik Liseler ile İmam Hatip Liseleri akademik dersler yanında kendi alanlarıyla da ilgili dersler vermekte. Bu durum üniversite sınavlarında, akademik ağırlıklı eğitim veren kurumları, mesleki eğitim veren kurumlara göre daha avantajlı duruma getiriyor.Bununla birlikte, üniversite sınavlarında başarılı olunması, hedeflere ulaşma isteği, çalışma azmi gibi kişisel faktörlerle bağlantılı olduğundan kişi çalıştıktan sonra hangi lise türünde olursa olsun üniversitede istediği bölüme gitme hakkına sahip

Gitmek istediğimiz lise türünü belirledikten sonra dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta, o lise türündeki okulların koşullarını öğrenmemizdir. Bu aşamada okulların sınıf mevcutlarına, laboratuar, kütüphane, spor alanları vb. olanaklarına, okulun bulunduğu çevre koşullarına, okulun evinize olan uzaklığına ve ulaşım olanaklarına dikkat etmek bizim daha sağlıklı tercih yapmamıza yardımcı olacaktır

Ortaöğretim kurumları tercihlerini yaparken puandan ziyade yüzdelik dilimle tercih yapmak çok daha doğru olacaktır. Çünkü, puanlarda yıllar arasında farklılıklar olabileceği gibi yüzdelik dilimlerde koşullarda değişiklik olmadığı sürece ciddi bir oynama olmayacaktır. Örneğin Fen Lisesi bir ilde %2 lik dilimden öğrenci alıyorsa eğer kontenjan artırmazsa büyük ihtimalle yine aynı yüzdelik dilimden öğrenci alacaktır. Yalnız bir öğrenci, a yılında, o ilde 470 puanla %2 lik dilimdeyken, b yılında 470 puanla % 3 lük dilimde olabilir. Alınan puanların hangi yüzdelik dilimde yer aldıkları, diğer öğrencilerin gösterdikleri performanslarla bağlantılıdır. Bu yüzden puanlarda ciddi farklılıklar olabileceği gibi, yüzdelik dilimlerde koşullarda değişiklik olmadığı sürece ciddi farklılıklar olmayacaktır. Kontenjan artması, yeni okul açılması, okul kapanması gibi koşul değişikliklerinde yüzdelik dilimlerde de değişmeler olabilir. Tercihleri yaparken genellikle izlenen yol, yüzdelik dilimin 5 fazlasına kadar olan liselerin tercih edilmesidir.Bütün lise tercihinde bulunacak öğrencilere gidecekleri liselerde başarılar dilerim.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ