Dilek ASLAN

Fındıklı Çağlayan köyünde tarihi ev restore kursu açılıyor

Fındıklı ilçesi Çağlayan köyünde AB projesi kapsamında 30 kişinin yetişeceği eski evleri onarım ustası yetiştirilecek.

Fındıklı Halk eğitim müdürlüğü ile KTU mimarlık bölümünün ortaklaşa hazırladığı AB projesi kapsamındaki Tarihi ev ustalarının yetiştirilmesi kursu AB den destek alırken Çağlayan köyünde düzenlenen törende 5 evler mahallesinde kurs açılması kararlaştırıldı.

Fındıklı Çağlayan köyü 5 evler mahallesinde düzenlenen törene Rize valisi Kasım Esen, Çay işletmeleri genel müdürü Ekrem Yüce ve bazı resmi daire müdürleri ile fındıklı bürokratları katıldı.

Toplantıda konuşan KTU proje koordinatörü Mustafa Sümerken” Burada mimarlık fakültesi gibi eski evleri onaracak veya yapacak ustalar yetiştireceğiz. 3 aşamada olacak olan kurslarda 5 kişilik ekip 30 kişiye ders verecek. Birinci aşamada 80 saat eğitimin ardından 2 aşamada teorik bilgiler verilecek. 3 aşamada ise 30 kişilik ekip iş başı uygulaması ile 200 saat ve 40 gün eğitim alacak” dedi.

Fındıklı Belediye başkanı Adnan Özbalaban ise” Çağlayan köyünü 40 kilometre vadiyi açarak Yusufeli vadisi ile birleştirmek mümkün bu bölgede tarihi yaşamak kolay. Doğası ve turizm getirileri açısından Rize de örnek vadilerden biri. Bizim arzumuz bu vadinin bir an önce Yusufeli vadisine bağlanmasıdır” dedi.

Fındıklı Kaymakamı Erkan Kılıç ise” Bölgemizde 13 tescilli 150 adet tarihi ev bulunmakta. AB proje kapsamı çerçevesinde 20 proje gönderdik ve iki projemiz onay aldı. Biz proje kapsamında Turizmi seçtik. İlçemizin Turizm de iddialı olması için bu evlerden birini turizme açmalıyız. İlçemiz Ayder ile birlikte turizmde anılmalıdır ilk etapta AB den 57 bin EURO aldık, 90 bin EURO daha alacağız” dedi.

Rize valisi Kasım Esen ise “Nasıl Mısır da ki piramitler ülkemiz kadar turist çekiyorsa, bizlerde tarihimize önem vererek tarihi evlerimizi ön plana çıkartarak turizm patlaması yapmalıyız. Tarihini bilmeyen geleceğini yaşayamaz. Hiçbir eser kendimizin değil. Geleceğindir. Yapılandan değil yaptıklarından övünen olmalıyız Rize de bir tek kamu binası yok ki su akıtmasın. Tarihi evlerimize bakın. Hiç birinde su akıtma veya su geçirme yok. Kiremitleri bile atalarımız özel seçmişler. Dere taşı ile ahşap birleşimini eve dönüştüren atalarımız geçmişin kültürünü yansıtmakta. Bu kültür il ele bet yaşamalı” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ