Çaykur Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İmdat SÜTLÜOĞLU gazeteci-yazar B. Ali Kavalcı’ya, Çaykur’da başlatmış olduğu çok kapsamlı yeni değişim çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bu yılkı yaş çay alımları, en yüksek yaş çay rekoltesi, kuru çay üretimi, kalite, çay bedelleri ödemeleri, kıdem tazminatı ödemeleri, organik çay ve gübre üretimleri, ruhsatsız çaylıkların ruhsatlanması, yeni fabrikalar, kaçak çay, pazarlama, iç ve dış fuarlar, SMS, beyaz masa, sosyal medya, personel durumu vs. gibi çalışmalarını, ayrıca Çaykur’da müstahsillere, tüketicilere ve bölge ekonomisine yönelik başlatmış olduğu yep, yeni değişim çalışmalarını, gazeteci- yazar Bayram Ali Kavalcı’ya anlattı.

Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat SÜTLÜOĞLU,”Rize Üniversitemizin gelişerek daha büyümesi noktasına, 100 yıl paketleme fabrikamızın üniversitemize devri dolayısıyla Rize’nin başka bir yerine nakledilmesi, yine Taşlıdere çay fabrikamızın da, Rize Üniversitemize verilmesi nedeniyle gerçekleşecek olan nakil dolayisiyla yeni yaş çay fabrikalarının kurulması ve yine sitizi teknikle çalışan fabrikaların kurulması, ayrıca güneydoğu damak tadı açısından da, dış pazarların damak tadı açısından ve bunlarda yeni yatırım konularımızı oluşturmaktadır. Bu yatırımların prosedürü daha uzun olup, fizibilite raporları hazırlanıyor, yer alımları gerçekleşiyor, çet raporları alındıktan sonra müracaatları yapılıyor. Bu çalışmalar uzun soluklu, bir hayli detaylı ve prosedürlü çalışmalardır. Bu noktadaki çalışmalarımız devam ediyor. Bir kamu kuruluşu olarak, yenileme ve onarım çalışmalarımız yatırım dönemi öncesinde DPT’den, hazineden gerekli izinleri almak durumundayız. Kurum yönetimi olarak bizlerin karar vererek bir fiil uygulama yapamıyoruz. Bizlerin yapması gereken çalışmalarımızı yaptık. Bu çalışmalarımızı bakanlığımız ve ilgili bakanlıklara, diğer ilgili birimlere ilettik. Şuanda değerlendirme aşamalarında olan ve gelecek sezon için planladığımız, hedeflediğimiz mevcut fabrikalarımız içerisinden olabildiği azamı yeni ilavelerle kapasite artışını gerçekleştirmek günlük 700 ton civarında olacaktır. Şu anda günlük 606 kusur ton olan kapasitemizi böylelikle gelecekte günlük 700 tonun üzeri seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz. “dedi.

Çaykur Genel Müdürü İmdat SÜTLÜOĞLU, Çaykur’da hedeflediği ve başlatmış olduğu çalışmalarla ilgi icraatlarını şöyle sıraladı. Genel Müdür SÜTLÜOĞLU,” Çayın içinde büyümüş ve yaşamış, her kademesinde görev yapmış birisi olara, Çaykur’a güzel kalıcı hizmetler yapmak için bu görevi kabullendim. Çaykur, Türkiye’de güçlü bir markadır. Çayımızı ve Çaykurumuzu artık bir Dünya markası yapmayı hedefi doğrultusunda yep yeni çalışmalar yapıyorum. Hedefimiz çayımızı artık bütün dünyaya tanıtacağız. Bu hedefin anahtarı da organik çaydır. Organik çaylarımızla, Çaykur’u artık bir dünya markası yapabiliriz. Çünkü normal konvansiyonel gübreler maalesef insan sağlığını tehdit ediyorlar. İnsanlar bu gübrelerin birçok olumsuzluklarını görmeye başladılar. Dünyada ve ülkemizde sağlıklı gıda ürünlerine ciddi bir yöneliş vardır. Çok şükür bölmenizdeki çaylıklarda haşere bulunmamaktadır. Çayımızla ilgili haşere mücadelesi yapmıyoruz. Dolayısıyla bizim çaylarımızda zararlı kimyasallar, yanı pesisitler yoktur. Bu pesisitler kanserojen zararlılardır. Güneydoğudaki kanser vakalarının temelinde kaçak çaylardaki pesistler vardır. Bir kısım üniversitelerimizin raporlarıyla bu zararlar açıklanmıştır. Ayrıca kalıtsal bozukluklar, ruhsal, psikolojik bozukluklar, sakat doğumlar, düşükler gibi birçok sağlıksız olumsuzluklar bu maddelerden meydana gelmektedir.

SÜTLÜOĞLU; BİR AN ÖNCE ORGANİK GÜBREYE GEÇMELİYİZ!

Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, ”Çayımızda bir an önce kimyasal gübre yerine, organik gübreye geçmeliyiz. Bunu da kendi çay atığı çöpümüzden üretmiş olacağız. Bu konuda ki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Organik gübrede temel madde olarak bu vesileyle çay çöplerimizi değerlendirmiş olacağız. Hem bir önemli çevre problemini çözmüş olacağız, hem de vatandaşlarımızın, üreticilerimizin, ihtiyaç duydukları organik gübreyi çok uygun şartlarda kendilerine vermiş ve ülke açısından çok önemli bir iş yapmış olacağız. Şuandaki kimyasal gübreler tamamen dışa bağımlı gübrelerdir. Bunların hammaddelerinin % 100’e yakını dışarı ülkelerden gelmektedir. Bizler ise, %100 yerli gübreyi organik olarak üreterek ülkemize önemli oranda bir döviz tasarrufu sağlayarak, kendi yerli gübremizi kullanacağız. Gübre çalışmalarımızı teorik olarak bitirtmiş durumdayız. Ne tür bir gübre yapacağımızı, nasıl yapacağımızı biliyoruz. Formülünü biliyoruz. Çayımızda tamamen, organik çaya, organik gübreye geçmeyi hedefliyoruz. Doğru olanı budur. Dünyada çok yüksek kesimlerde ki çay bahçelerine sahip olan Hindistan’da, Çin’de kar yağan yerlerde organik çay üretimi yapabiliyorlar. Biz ise, çayımızın tamamını organik yapma şansına sahibizdir. Dolayısıyla bu noktada dünyada rakipsiziz konumdayız. Bu hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde, çayımızı bir dünya markası yapmak zor olmayacaktır. O nedenle Çaykur olarak, diş ülkelerde belli tarihlerde yapılan gıda ve tanıtım fuarlarına katılmaya önem veriyoruz. Çünkü çayda dünya ticaretini dış fuarlar şekillendiriyor. Bugün güneydoğudaki insanlarımız, Çaykur çay fiyatlarımızın, iki, üç kat fazlasını kaçak ve ithal çaylara ödeyerek adeta çocuklarını ve kendilerini zehirliyorlar. Halbuki Türkiye olarak siyah çayda dünya da dördüncü, organik çayda ise beşinci çay üreticisi konumundayız. Artık çayımızın doğallığını başta ülke insanımıza ve dünyaya yeniden çok iyi anlatma ve tanıtma çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz.”dedi.

SÜTLÜOĞLU; SMS BAŞLADI, BEYAZ MASA VE SOSYAL MEDYA YAKINDA!

Genel Müdür Sütlüoğlu,”İlk defa Çaykur’da, üreticilerimizin sms yoluyla bilgilendirme uygulamamızı hayata geçirdik. 205 bin üreticimizin, şuanda 196 bininin cep telefonlarını sistemimize kaydederek, müstahsillerimizi haberleri olması gereken konularda anında bilgilendiriyoruz. Geride kalan çok az bir müstahsilimizin de cep telefonu numaralarını kısa zamanda kurumumuza iletmelerini rica ediyorum. Onlarında bilgi sahibi olmaları açısından bu çok önemlidir. Ruhsatsız çaylık alanlarının ruhsata bağlanması noktasında çalışmalar yapıyoruz. Belli sürelerde yapılacak olan bu çalışmalarımız devam etmektedir. Şu anda budama kararnamesi henüz çıkmış değildir. Kendiliğinden çay kesen vatandaşlarımız olabilir, bunlara hemen sms yoluyla haber gönderdik. Acele etmemelerini, kararnamenin çıkmasını beklemelerinin, kendi menfaatleri gereği olduğunu ifade ettik. Çaykur olarak, geçen kurban bayramında sistemimize kayıtlı, 196 bin üreticimizin bayramını sms yoluyla tebrik ettik. Çaykur olarak beyaz masa diye adlandırılan bir sistemi kurmak üzere çalışmalarımızı kapsamlı bir şekilde sürdürüyoruz. Yine sosyal medya üzerinden yeni Web sitemizle, üreticilerimize, tüketicilerimize, pazarlamacılarımıza, gerekse çalışanlarımıza kısa yoldan ulaşma noktasında önemli yenileme çalışmaları yapıyoruz. Sosyal medyada etkin bir şekilde yerimizi alacağız. Kurumumuzun bünyesinde, 1255 memur ve sözleşmeli memur görev yapmaktadır. 3241 daimi işçimiz, 7997 mevsimlik işçilerimiz olmak toplam, 11.241 işçimiz vardır. Tüm çalışan memur ve işçilerimizin genel toplamı ise, 12.496’ kişidir. 2011 yılı içerisinde, 660 işçimiz emekliye ayrılmışlardır. Bu yıl emekliye ayrılan çalışanlarımıza ödediğimiz kıdem tazminatı, 17 milyon TL’dir. Kimseyi mağdur etmeden ve geciktirmeden ödediğimiz bu rakam önemli bir miktardır.

SÜTLÜOĞLU; 2011 YILI YAŞ ÇAY ÖDEME BORCUMUZ BU AY BİTİYOR.

Genel Müdür Sütlüoğlu;”Yaş çay tarihinde ilk kez bu yıl çaylar en erken gelen yerle, en geç gelen yerde aynı anda gelmiştir. Maalesef bir kısım özel sektör firmaları bu sıkışıklığı fırsat sayarak çay almaya başladılar. Fiyatları düşürdüler. Bu davranışları üzerine Çaykur olarak biz kotaları çay tarihinde ilk kez en yüksek seviyeye çıkardık. Vatandaşlarımızın tedirginliğini ve mağduriyetini önlemiş olduk. Bunda da başarılı olduk. Üreticilerimize fırsatçılara, fırsat vermemelerini, sonuna kadar çaylarını satın alacağımızı, çaylarını tarlalarında muhafaza etmeleri gerektiğini söyledik. Ardından ikinci ve üçüncü sürgünlerde çaylar normal kademelere binmiş oldu. Çay satış alımlarında rahatlamış oldu. 2011 yılı yaş çay kampanyası, 20 Mayıs’ta başladı 23 Ekim’de tamamlanmış oldu. 1’ci sürgünde, 238 bin ton, 2’cı sürgünde, 233.163 ton, 3’cu sürgünde, 181.661 ton’la, bu yıl toplam, 653 bin ton yaş çay satın aldık. Bu yıl satın aldığımız yaş çay Çaykur tarihinde alınan en yüksek miktardaki çay alımıdır. 2005 yılında 603 bin ton, 2006 yılında 627 bin ton, 2007 yılında 629 bin ton, 2008 yılında 650 bin ton, 2009 yılında 593 bin ton, 2010 yılında 591 ton, 2011 yılında ise ilk kez 653 bin ton çay alımını gerçekleştirmiş olduk. Bu yıl çay alım bütçemizi 60 bin tona yakın bir rakamla aşmış olduk. Üreticilerimizin sıkıntısını, mağduriyetini giderme adına, bu yılkı kapasitemizi bir hayli zorlayarak üreticilerimizden fazla çayı almış olduk. Üreticilerimiz bu uygulamamızdan çok mutlu olmuşlardır. Bu yıl kampanya ayları içersinde üreticilerimizden satına aldığımız çay bedellerini hemen bir sonraki ay içersinde ödedik. Sadece geçen Ekim ayından kalan 34 bin ton çayın tutarı olan, 33 milyon TL’yi bu ayın sonuna kadar ödeyip, 2012 yılına sıfır borçla gireceğiz. Bu yıl üreticilerimize 606 milyon 389 bin TL. Yaş çay ödemesi gerçekleştirdik. Bu dönemde budama bedelleri olarak 68 milyon TL. Ödeme yapılmıştır. 31.05.2011 tarihi itibariyle, 4857 sayılı iş kanunu kapsamında sürekli olarak çalışan iki ve dört yıllık fakülte mezunlarına tanınan memuriyete geçme hakkı, 3999 kanun hükmündeki kararnameyle, bu kapsamda müracaat eden 165 işçimizin memuriyete geçişini sağlamış olduk. 2011 yılında ürettiğimiz kuru çay miktarı henüz tasnifler tam bitmediğinden net olarak rakam vermiyorum. Fakat 120 bin ton civarında bir rakam olabileceğini tahmin ediyorum. Şu anda 107 bin ton dökme ve paketli olarak kuru çay stokumuz vardır. 2011 yılındaki, toplam kuru çay satışlarımız 76 bin tonlar seviyesindedir. Satışlarımız artarak devam etmektedir. Çayımızın randımanına gelince, son beş yıldır birbirine yakın rakam oranlarıyla kalitemizde bir nebze yükselme yaşanmıştır. Gelecekte, çayımız ve üreticilerimizin faydasına olan ve de ilk kez yıllar sonra çay alım evlerinde çay sergi bezlerinin açılıp, gözden geçirilmesi işlemi yaşanmıştır. Henüz tasnifler bitmediği için randıman rakamlarını veremiyorum. Fakat kalitede birkaç kademe artış olduğu gözlenmektedir.”dedi.

SÜTLÜOĞLU; TANITIM TIRLARIMIZ VAN VE ERÇİŞ’TE HİZMET VERİYOR

Genel Müdür Sütlüoğlu;” İki seyyar gezici tanıtım Tırlarımızı, Van şehri ve Erçiş ilçesinde meydana gelen depremin hemen akabinde bu bölgeye yönlendirdik. Bir aya yakındır tecrübeli personelimizle, önce Van ilindeki depremzedelere, ardından en büyük can ve mal kaybının yaşandığı Erçiş ilçesindeki iki ayrı çadır kentte gece, gündüz demeden tüm vatandaşlarımıza sıcak çay ikramı vermeye ve sosyal hizmetin gereğini yerine getirmeye devam etmektedirler. Bu il ve ilçemizden ruhlarını ve bedenlerini çayımızla ısıttığımız bu kardeşlerimizden bu hizmetimizden dolayı onlarca teşekkür telefonları almaktayız. Bu hizmetimiz Van ve Erçiş’te hayat normale dönene kadar devam edecektir. Daha öncede Kütahyanın, Simav ilçemizde meydana gelen depremde de, bu iki gezici tanıtım Tırımız, Simavlı vatandaşlarımıza aylarca sıcak çay hizmeti vermişti. HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Editör: HABER MERKEZİ