Türkiye'de bir devrim niteliğinde olan “özel hastanelerde SSK'lının fark ödeyerek hizmet alması” uygulaması sona eriyor. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre özel hastaneler, sağlık hizmetleri fiyatlandırma komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30'una kadar ilave ücret alabilecek.

Özel Hastaneler Derneği Başkanı Muharrem Usta, sistemi işlemez hale getirecek değişikliğin büyük bir kaos yaratacağını ve iki aya kadar pekçok özel hastanenin iflas SSK'lılara özel hastanelerin kapısını açan ve Muharrem Usta'ya göre “AKP'nin son seçimlerde çok yüksek oy almasında da çok etkili olan” sistemde, SSK'lı bir hasta özel bir hastaneye gittiğinde katkı payı ödeyerek tedavi olabiliyordu.

Devlet belirlediği hizmet ücretini o hastaneye ödüyor, özel hastane de fiyat tarifesine göre aradaki farkı hastadan alıyordu. Ancak son düzenleme ile bu farka yüzde 30 sınırı getirildi. Örneğin artık bir özel hastane devletin 50 YTL bedel belirlediği bir hizmetten, 20 YTL fark alamayacak. Muharrem Usta, değişikliğin nelere yol açacağını şu sözlerle anlattı: “Devletin belirlediği fiyatlarla hastalara hizmet verebilmemiz mümkün değil. Hastanelerde kuyruklar geri gelecektir. Sistemde kalmak zorunda olanlar ise birer devlet hastanesine dönüşecek. Çünkü maliyeti kurtarmak için günlük bakılan hasta sayısı mecburen artırılacak.” (Vatan)

Editör: HABER MERKEZİ