Üniversiteye girmek zorlaştıkça öğrencileri sınavlara hazırlayan yayınevleri ve dersaneler de daha başarılı kılabilmenin savaşını veriyorlar. Kültür Yayınevi çıkardığı “Akıllı Kitap Seti” ile bir yeniliğe imza attı.

Türkiye'de alanında ilk ve tek olduğu belirtilen Kültür Yayıncılık Akıllı Kitap Seti, 'Çoklu Zekâ Sistemi' ve 'Mikroskobik Karne Sistemi”ne dayalı olarak hazırlanmış. Yayınevi Akıllı Kitap Seti’ne Türkçe, Edebiyat, Matematik–1, Matematik–2, Geometri ve Fizik kitaplarını basarak başladı ve diğer kitapların da zaman içinde yayımlanacağını belirtti.

Sistem, her kitapta hem çoklu zekâ sistemine dayalı konu anlatımı ve hem de öğrencilerin mikroskobik karne alabilecekleri soru bankasını esas alıyor. Mikroskobik karne almak için öğrencilerin her kitapla birlikte verilen Akıllı CD’yi kullanması gerekmekter.

Akıllı Kitap Seti’nin Genel Yayın Yönetmeni Ali Rıza Bayzan yeni yayınlarında “Çoklu Zekâ Sistemi” kullanma amaçlarını şöyle özetledi:

'Howard Gardner, 'Zihin Çerçeveleri: Çoklu Zekâ Kuramı' adlı kitabı eğitim başta olmak üzere birçok alanda bir devrim yapmıştır. Gardner'a göre 'Her öğrencinin kolaylıkla öğrenebileceği bir yol mutlaka vardır.' Çoklu Zekâ Kuramı eğitimde yüzyılın devrimi olarak kabul edilmektedir.

Eğer klasik konu anlatımı kitapları öğrenciye bir şey öğretemiyorsa bu durum yüksek olasılık söz konusu kitapların yalnızca iki zekâ türüne seslenmesinden kaynaklanmaktadır. Çoklu Zekâ Sistemi ise sekiz ayrı zekâ türünü hesaba katmaktadır. Her zekâ türünün öğrenme stratejileri birbirinden farklıdır. Öyleyse öğrencilerin öncelikle kendi zekâlarını keşfetmesi gerekmektedir. Bunun için www.okyanusdergisi.com.tr adresinde yer alan Çoklu Zekâ Envanteri’ni kendilerine uygulamaları önerilmektedir. Öğrencinin baskın zekâ türlerine göre kullanacağı öğrenme stratejileri ise kitabın başındaki Çoklu Zekâ Kılavuzu’nda ayrıntılı bir biçimde ele alınmış.

Yönetmen Bayzan mikroskobik karne sistemini şöyle açıklıyor:

Öğrenciler kitapta yer alan analitik konu testleriyle ilgili cevaplarını Akıllı CD’ye işleyerek performanslarını sadece ünite düzeyinde değil kavramsal düzeyde alabilecek. Örneğin, deneme sınavlarında ünite modeli esas alınır; bu da her bir dersin ortalama 20 civarındaki başlıkla değerlendirilmesi demektir. Buna karşılık biz analitik kavramsal harita yöntemi sayesinde bir dersi ortalama 20 katı civarındaki başlıkla değerlendirebilmekteyiz. Böylece tam bir check-up yaptırmış, eksiklerinizi ve yanlışlarınızı nokta olarak saptamış olacaksınız.

Öğrencilerden yanlışlarının ve boşlarının için Akıllı CD’de size sunulan gerekçelerini işaretlemelerini de istiyoruz. Böylece öğrenciler çoğunlukla hangi nedenlerle yanlış yaptığını ya da boş bıraktığını öğrenme imkânına sahip olacaktır.

Test çözerken her bir soru için 1 dakika süre verilmiştir. Teste başlarken süre azaltabilir ya da artırabilir; ihtiyaç durumunda mola da istenebilir. Akıllı CD’nin gün gün hangi dersten ne zaman, ne kadar test çözdüğünüzün hesabını tutacağını da bilin. Akıllı CD’nin özellikleri ve kullanımıyla ilgili ayrıntılı bilgiler CD’de yer almaktadır. Akıllı CD’nin kullanımıyla ilgili sık sorulan sorulara ise www.kulturkitap.com adresinden ulaşabilir.

haber7

Editör: HABER MERKEZİ