5 Haziran Dünya Çevre Gününde Vadinin tek okulu Kaptanpaşa İzzet Akçal YİBO’ya TEMA Vakfı tarafından  Yeşil Yaprak Ödülü verildi.

Uzun süredir adı taş ocakları, sayısı 14’ü bulan HES Projeleri, kuruyan şimşirleri, organik tarım projeleri ile anılan Senoz Vadisinde dün gelecek adına umut veren anlamlı bir tören vardı. TEMA Vakfı’nın okullarda yürüttüğü Minik-Yavru-Ortaokul TEMA programlarını başarıyla tamamlayan, 100 den fazla öğrenci ve öğretmenin tamamının TEMA Gönüllüsü olduğu Kaptanpaşa İzzet Akçal Yatılı Bölge Okulu’na düzenlenen bir törenle TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer ve Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork tarafından Yeşil Yaprak Ödülü verildi.

Ödül töreninde konuşan TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer; okul müdürü Mustafa İşçi ve TEMA okul sorumlusu öğretmen Yunus Doğan’a teşekkür ederek “Senoz’un geleceği olan bu çocukların sadece TEMA Gönüllüsü değil;  vadide yaşayan insanlara aşı, işi, ekmeği, en lezzetli çayları veren topraklara,  bütün canlıların hayat kaynağı olan tertemiz sulara, binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan doğal ormanlara da gönüllü olduğunu belirterek; Senoz’un geleceğine umutla bakıyoruz” dedi.

Öğrencilerin etkinlikleriyle devam eden tören düzenlenen çevre yürüyüşü ile sona erdi.

Çayeli ilçesinde bulunan Senoz Vadisi, kıyı çizgisinden başlayan ve kısa sürede Kaçkarlara kadar uzanan önemli bir vadi. Kadimden beri gelen doğal yaşlı ormanlar büyük bir çeşitlilik ve zenginlik sunuyor.  Biyolojik çeşitlilik yanında  kemer köprüleri, taş ve ahşap konakları, geleneksel mimari  ve yaşamın korunduğu, geleneksel değerlerin korunduğu özgün bir kültüre sahip.

Vadideki çalışmalara öncülük eden TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork ise yaptığı değerlendirmede; 

“Vadi üzerinde çok sayıda HES Projesi gündemde. Yöre halkı İdare Mahkemelerinde kazandıkları 14 davaya rağmen tedirgin bir bekleyişte. Halk kendileri için yaratacağı mağduriyetlere rağmen  vadinin SİT Alanı ilan edilmesini istiyor, devlet hayır diyor, çözüm mahkemede aranıyor.

Doğayla barışık geleneksel yaşamını sürdüren vadi halkı bir yanda doğasını korumaya çalışırken diğer yanda bütün vadiyi organikleştirecek bir programı başarıyla yürütüyor. Organik çay tarımını, organik arıcılık ve eko-turizm izliyor.  Vadi de iki yıldır hiçbir kimyasal kullanılmıyor.

Vadi halkı yoksulluğa, yoksunluğa rağmen gelecek nesillerin hakkını da gözeten bir anlayışla vadisine sahip çıkmaya çalışıyor. Bizler son nesil olmadığımızı biliyoruz. Çocuklarımızın şimdiden sivil toplum kültürünü tanımalarını, çevreye doğaya karşı dikkatli, bilinçli bireyler olarak yetişmelerini çok önemsiyoruz ve bunu  Senoz doğasının teminatı olarak görüyoruz” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ