Senoz Yöresi Derneği’nden geçtiğimiz günlerde Çayeli Senoz vadimizin merkez köyü olan Kaptanpaşa köyündeki yangınla ilgili açıklama yapıldı.

Senoz Yöresi Derneği Başkanı Bahattın Boncukçu yaptığı yazılı açıklamada, “Bir doğa cenneti olan Rize ili Çayeli İlçesi Senoz vadimizin merkez köyü olan Kaptanpaşa köyümüzde 15.04.2018 pazar günü başlayıp söndürmekte zorlanılan orman yangınını, görevi ormanları korumak olan bakanlık yetkilileri çok özel sorgulamalıdır.”

Boncukcu, Osmanlı imparatorluğu döneminde payitahta sadrazam, cumhuriyet döneminde Ankara'ya Başbakan ve günümüzde Bakan dahil etkili makamlara bürokratlar göndermiş cennet köşesi köyümüzün ormanları yanıyor ve 4 gündür söndürülemiyor.. Üzülüyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor..

Geçmişte vadimizde benzer onlarca orman yangını çıkmıştır. Çok iyi biliyoruz ki sadece yangın çıkan köy halkı değil vadinin tüm köylüleri yangını söndürmek üzere imece usulü seferber olarak günlerce dağlarda canhıraş mücadele ettiklerinin şahidiyiz. Bugün, aynı köylüler Kaptanpaşa köyümüzdeki yangına maalesef duyarsız kalıyorlar. Nedenini sorguladığımızda edilen söz; “ Yüzlerce yıldır sahibi olduğumuz, dedelerimizin bir ağaç keserken kırk kere düşündüğü arazilerimizi 2010 yılından sonra yapılan tapu kadostro çalışmaları ile elimizden alıp orman arazisi diye tescil ettiler. Tapu sahipleri gelip yangını söndürsün” diyerek düşünülmesi gereken çok acıtıcı bir cevapla karşılaşıyoruz ve bu serzenişe ikna edici cevap bulamıyoruz.

Ülkemizi yönetme sorumluluğunda olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili tüm makamlarca bölge halkının bu ruh halı mutlaka sorgulanıp en kısa zamanda çözüm bulunmalıdır.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ