Danıştay’ın su kullanım anlaşmasını iptal ettiği Senoz Vadisindeki  HES Projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi.

2007 yılından bu yana taş ocakları ve sayısı 12’yi  bulan HES Projelerine  karşı  verdikleri doğa koruma mücadelesiyle tanınan Senoz halkı  yargı kararlarına karşın Bakanlık uygulamalarının şaşkınlığı içerisinde.  Mahkemelerce  12 kez haklı bulunan, yaşam kaynağı suyunu, yeşilini koruyan, topraklarını kimyasallar gübre ve ilaçlardan  arındıran, tamamen kendi  çabalarıyla vadilerini organikleştiren  köylüler  yeniden başa dönülmesinin  öfke ve telaşını yaşıyor.

Rize ili Çayeli ilçesi Senoz Vadisinde İYON Enerji Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılmak istenen ancak  Danıştay 14.Dairesi’nin iptal kararıyla gerçekleştirilemeyen Kayalar  HES Projesi ilginç bir sürece evriliyor.

Söz konusu HES projesi,   Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 26.11.2007 tarihinde   'ÇED Gerekli Değildir'  kararı ile gerekli izinleri alıp, inşaat çalışmalarına başlamak istiyor,  bu durum Senoz’lu köylülerin   müdahalesi ile engelleniyor, köylüler aynı zamanda kabul etmedikleri  bu  idari işleme karşı  Rize İdare Mahkemesinde dava açıyor.  Mahkeme, çevresel etkilerin göz ardı edildiği, vadi de havza planlaması gerektiği  gerekçelerini  haklı bularak 11.12.2009 tarihinde oy birliği ile yürütmeyi durdurma ardından iptal kararı veriyor.

Bakanlığın  temyiz isteği  Danıştay 14. Dairesi’nce   28.12.2011 tarihinde reddedilerek  iptal kararı kesinleşiyor. Danıştay’da yerel mahkeme gibi  “uyuşmazlığa konu proje ile aynı vadide planlanan diğer projeler birlikte değerlendirilmelidir”  gerekçesine vurgu yapıyor.

Yerel mahkemenin vermiş olduğu iptal kararı ve Danıştay 14.dairesinin verdiği onama kararına rağmen ilgili şirket  bakanlık izniyle yeni bir ÇED süreci başlatıyor.  19.07.2010 tarihinde  yoğun tartışmalar altında yapılan halkı bilgilendirme toplantısı köylülerin protestosuna dönüşüyor. 02.08.2013 tarihinde ilân edilen  Nihai ÇED Raporu’na   Buzlupınar köylüsü 159 kişi yazılı olarak itiraz etmesine rağmen süreç devam ettiriliyor.

Bu arada ilginç bir gelişme daha yaşanıyor.  Danıştay   Senoz  Derneği’nce   açılan ve ilgili firmanın  üretim lisansı ve su kullanım anlaşmasının iptali talepli bir başka davayı  28.10 2013 tarihli oturumunda karara bağlıyor.Oybirliği ile verilen  kararda“ Kayalar HES Enerji Üretim tesisinin Enerji Lisansı  ve su kullanım hakkı ve işletme esaslarına ilişkin anlaşmada hukuka uygunluk bulunmamaktadır “ tespitiyle üretim lisansı ve su kullanım anlaşmasını iptal ediyor.

Danıştay’ın kesinleşmiş  bu iki kararına rağmen, üretim lisansı ve su kullanım anlaşması iptal edilmiş  Kayalar HES Projesi için   Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 04.03.2014 tarihli ilanla “ÇED OLUMLU” kararı verdiğini bildiriyor.

TEMA Vakfı  Çayeli Temsilcisi A. Ali Kork; “Senoz halkı  bu hukuksuzluğa geçit vermeyecektir”

Projeye karşı 2008 yılında  ilk davayı açanlar içerisinde yer alan TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork;  “Senoz’un binlerce insanını aş, iş için gurbete gönderdiğini ama hiçbir zaman doğasını suyunu paraya çevirmeyi  düşünmediğini belirterek Senoz halkının   doğa korumadaki yüksek bilinci  bu hukuksuzluğa geçit vermeyecektir” dedi.

Kork; “yedi yıldır  Senoz’ da  hukuk, bilim, akıl, gelenek,  vicdan  hayır diyor, evet diyen sadece para para diyen  şirketler ve onlara  yasaların hukukun nasıl bertaraf edileceğinin yolunu  gösteren   bir kamu idaresi  var” dedi. 

Senoz’un Gönüllü Avukatı Münir Yazıcı “ yürütülen bütün çalışmalar hukuk dışıdır”

Senoz Vadisindeki hukuk dışı  uygulamalara karşı  açılan bütün davaların gönüllü avukatı  Av. Münir Yazıcı;  “ 2007 yılından bu yana Senoz doğasını koruma adına 12 dava açtık ve kazandık. Her HES projesinde  iptale yönelik en az iki mahkeme kararı bulunmasına  rağmen hukukun zorlanmasına, hiçe sayılmasına izin verilemeyeceğini  belirterek  bu durum  Senoz’luların hukuka olan  inancını sarsmıştır” dedi.

Su kullanım anlaşması iptal edilmiş bir proje için  ÇED olumlu kararı verilmesini hukuk dışı olarak niteleyen Av. Yazıcı;  mevcut  yasalarda böyle bir usul yok,  Bakanlığın bu idari işlemi yok hükmündedir.  Bilinmelidir ki,  Senoz’un doğasını koruma adına yürüttüğümüz bu davaları mahşere bırakmayacağız. Anayasanın, yasaların verdiği, hatta uluslararası tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ