stanbul Fıstıkağacı'nda bulunan Çayeli Dernekler Federasyonu merkezinde bir araya gelen Senoz Yöresi Derneği yönetici ve üyeleri, Çataldere ve Uzundere'de yapımı devam eden 'tünel tipi HES santral projeleri'ni tartıştı. 28 Ekim 2007 Pazar günü gerçekleştirilen ve çeşitli görüşlerin dile getirildiği 'bilgilendirme toplantısı'nda; bölgeyi tahrip eden projeler yerine, 'çevre dostu' olarak bilinen rüzgar enerjisi santralleri kurulması istendi.

Devam eden santral çalışmalarının çevreyi tahrip ettiği bölgede çok sayıda ağaç kesildiğine dikkat eden konuşmacılar, projeyi yürüten firmaların proje hakkında halka yeteri kadar bilgi vermediğinden şikâyet ettiler.

Bilgilendirme toplantısına katılan ve daha önce Fırtına Vadisinde yapılmak istenen HES Baraj Projesinin durdurulması için çalışan Av. Remzi Kazmaz da, bu ve benzeri projelerle çevrenin kesin olarak tahrip edileceğinin bilinmesini istedi. Kazmaz, 'Bir taraftan hukukî yollar devam ederken, öte yandan da yörede böyle santrallar istemediğinizi açık bir dille ifade etmeniz gerekir. Sesinizi dururamazsanız, çalışmaları iptal ettirme imkânınız olmaz' şeklinde konuştu.

Dernek yöneticilerinden Osman Erten de, 'Çataldere projesi başlatıktan sonra bizim geç haberimiz oldu. Bu yıl yaz sonuna doğru köye gittim ve çalışmaları yakından gördüm. Yörede yaşayanlara bu çalışmaların vereceği zararı anlatmalıyız. Firmalar, altadmakla iş görüyor, halkı yanıltıyor. En çok kaygı duyduğumuz şey, dere yatağından alınacak su miktadırır. Mevcut medotla orada bir tahribatın yaşandığı ortadadır. Yöremize ve deremize zararlı olan projelere karşı çıkmamız lazım' dedi.
Proje ile, Çukurluhoca'dan itibaren dere suyunun tünele alınacağını ve Kaptanpaşa'dan sonra 'kalaycının karşısı' denilen yere aktarılacağını duyduğunu; bu durumda Kaptanpaşa merkezinden dere suyunun akmayacağı anlamına geleceğini hatırlatan Burhan Karaloğlu ise, 'Kaptanpaşa'dan dere suyu akmayacaksa bizin için Kaptanpaşa'nın bir değeri kalmaz. Buna kesin olarak karşı çıkmalıyız. Derenin akmadığı bir Kaptanpaşa, bir Çataldere, bir Uzundere anlamını kaybetmiş demektir' şeklinde konuştu. Başka bir toplantı için İstanbul'a gelen Çayeli Kaymakamı ..... ve Belediye Başkanı Rıza Çakır da, dernek yöneticileri ile bir müddet sohbet etti. Başkan Çakır da, 'Kaptanpaşa'dan dere suyunun akmayacağı bir projeye biz de karşı çıkarız, ama proje öyle midir, bilemiyorum' dedi. Kaymakam.... da, böyle projelerin devlet kararıyla yapıldığının hatırlatarak, projelerin ayrıntılarını biz de bilmeyebiliriz, devletin ilgili birimleri, kurumları bilir' ifadesini kullandı.

Bilgilendirme toplantısı sonrasında, yöneticiliğini Av. Remzi Kazmaz'ın yaptığı ve Fırtına Vadisi'ni anlatan 'Vatandaş Mustafa' belgesel filmi gösterildi. Film, büyük alkış aldı. Kazmaz, filmin gala gösterisinin 15 Kasım 2007'de İstanbul Galatasaray'daki 'Garaj İstanbul' mekânında gerçekleştirileceğini ve bütün Senozluları da galaya beklediğini söyledi.
*
senozderesi.com
Editör: HABER MERKEZİ