Senoz Vadisi'nde nehir tipi hidroelektrik santral inşa eden Karadeniz Elektrik Üretim AŞ ile projeye karşı yargıdan iptal kararları aldıran Senoz Yöresi Derneği anlaştı.
Firmanın vadide inşa etmeyi planladığı ikinci yatırım olan İncesu HES projesinden vadi planlaması yapılana kadar vazgeçmesi karşılığında dernek davalardan çekildi. Taraflar arasında imzalanan 'Sulh Sözleşmesi'ne göre Karadeniz Elektrik taahhütlerine uymaması halinde derneğe 5 milyon TL tazminat ödemeyi kabul etti. Vadi planlaması yapılmadan HES inşaatı yapılmasının önüne geçen Senoz Derneği, yasa dışı olarak yapılan bir santrali meşrulaştırdığı için eleştiriliyor.
Enerji açığını kapatmak amacıyla akarsulardan elektrik elde edilmesi için yapılan HES'lere 2 binin üzerinde başvuru alınırken 2009 sonu itibarıyla 187'si faaliyete geçti. İnşaatı devam eden 145, proje aşamasında da 1.576 santral bulunuyor. Bu gelişmeler yaşanırken HES'lere karşı ilk tepkilerden biri Senoz Vadisi'nden yükseldi. İstanbul'da örgütlenen Senoz Vadisi Derneği, Karadeniz Elektrik Üretim AŞ tarafından inşa edilen Uzundere Regülatörü ve HES projesine karşı tam 7 ayrı dava açarak yürütmeyi durdurma ve iptal kararları aldırdı. Ancak durması gereken inşaat bitirilirken firma yetkilileri 'milli servettir' diyerek dernekle görüşme talep etti. Dernek firmaya, 'mevcut inşa faaliyetlerinin devam ettiği projelerinin dışındaki projelerden vazgeçtiklerini beyan etmeleri şartı ile görüşme yapılabileceğini' ön şart olarak sundu. Bu şartın kabulü üzerine bir toplantı yapıldı. Derneğin yaptığı açıklamada, "HES projesindeki eksiklikleri dışında hiçbir şart ve talep sunulmadan tamamen dava dilekçesinde iddia edilen eksikliklerin davalı tarafça kabul edilmesi, yapılan tahribatın denetim altında rehabilite edilmesi ve ek protokoldeki detayları bulunan şartların kabulü neticesinde ilgili firmanın elektrik üretimi yapabileceği yönünde protokol düzenlenmiştir." denildi. Davada bilirkişilik yapan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin, uzlaşmayı 'etik dışı ve kaygı verici' olarak niteledi.
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HES'lerin kurulmasını engellemek için bazı sivil toplum kuruluşlarının yoğun çaba sarf ettiğini söyledi. Bunların tamamen art niyetle yapıldığını ve yakından takip ettiklerini belirten Yıldız, bazı STK'ların ise Avrupa'dan finanse edilerek yönlendirildiğini kaydetti. Bakan Yıldız, "46 tane enerji yatırım projesi var, hepsine de itiraz edildi. Bunda bir gariplik yok mu? Bu sıkıntılı bir durum değil mi? Bunlar çok masum çıkışlar değildir. Bunlar ülkemiz adına çok zararlı şeyler." dedi. Zaman/Gürhan Savgı
Yorumlar (Yorum Yaz)
Haberlere yazılan yorumlar, yorumu yazan kişilerin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Okuyucu yorumlarından dolayı ÇAYHABER sorumlu tutulamaz.
Başlık : CAYDEF te ACIKLAMA YAPILMALI Yazan : Mustafa SOZER Tarih - Saat : 2010-09-04 - 22:57:23
KATILIYORUM ( 0 )
KATILMIYORUM ( 0 )
29 Mart secimi oncesinde CAYDEF te Senoz deresi dernegi onculugunde o donemki dernek baskani Mahmut AKYILDiZ ve Mesut YILMAZ in yegeni olan hakim bir bayaninda bulundugu Istanbul daki Cayelilerin davet edildigi bir toplanti duzenlenmisti. Saibe ve dedikodulara kucak acan bir ortam olusmustur. Bu ahvalin duzelmesi icin, Senoz deresi yetkililerinin CAYDEF te durumu aciklayacaklari bilgilendirici bir toplanti yapmalari farz olmustur. aksi halde baslangicta bu toplantiyi duzenleyenlerin sayginligi tartisilir ve nesillere anlatilir olacaktir. Lutfen dernek yoneticilerine dusen bu lekeyi temizleyin ki herkes rahatlasin
Mustaf SOZER
Başlık : Yiyen Yiene Yazan : Senozli Tarih - Saat : 2010-09-03 - 22:16:52
KATILIYORUM ( 0 )
KATILMIYORUM ( 0 )
Günler öncesinden istanbulda bir bina karşılığı para istendiği, karadeniz Enerjinin önerdiği parayı kabul etmediği ve daha çok istediği öne sürülen dernek birden bire anlaştı. neymiş efendim şartları yerine getirmezse derneğe 5 tirilyon ödeyecekmiş. Bak sen bu anlaşma daha ilk baştan da yapılabilirdi. Amaç ülkede yapılan çalışmalara katkı sağlamaksa eğer her vatandaşın yapması gereken de bu olmalıdır diye düşünüyorum. Ancak kazın ayağı öyle değil. Başbakanımız ikizderede SANKO ya ait HES açılışına katıldı Rizesipora 500 MİLYAR sözü ladı. İş böyle yürüyor görününce de derneğin çok saygın !!!! üyelerinden etkin ve seçkin kesimi hemen işe koyuldular. Göstermelik bir anlaşmayla paraları cebe indirdiler ALLAHIN SELAMETİ BAŞINIZA OLSUN. diyerek çekildiler. Zaten onların derdi senozun güzelliği çirkinliği değildi. Rakamların SIFIR ile olan diyaloğuydu. BOL SIFIRLI RAKAMLAR. HADİ HAYIRLISI.