Dilek ASLAN

Rize Valiliği, Güneysu ilçesinde yapılmakta olan Türk Kızılayı Engelli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin gelecek yıl ocak ayında tam kapasite ile hizmet vermeye başlamasının planlandığı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Güneysu'da Şükrü Topçuoğlu ile eşi Nurten Topçuoğlu'nun bağışladığı toplam 38 bin metrekare alanlı taşınmaz üzerinde spastik, otistik ve diğer engelli çocukların sağlık sorunlarıyla ilgili teşhis ve tedavi yönünde rehabilitasyon merkezi kurulması amacıyla çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Merkez yapılmaya başlanmadan önce dünyadaki ve Türkiye'deki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi örneklerinin incelendiği, ardından içerisinde özel eğitim ile fizik tedavi ve rehabilitasyonu barındıran karma yapıya sahip benzersiz bir kompleksin kurulum çalışmalarının başlatılmış olduğunun ifade edildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Yapılacak tesisler ile amaç kaliteli ve etkili hizmetler vererek diğer benzeri kuruluşlara örnek teşkil etmektir. Kompleksin içerisinde yer alan özel eğitim merkezi, özürlü çocuklara yetkinlik kazandırabilmek için her özür grubuna özgü yöntem ve tekniklerin kullanıldığı birimlerden oluşmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi bölümü ise özürlü çocukların fiziki yeteneklerinin kazanmalarına katkıda bulunmak için özel eğitime ek olarak hizmet vereceği düşünülerek eklenmiş bir birim olmakla birlikte, Rize ve çevresinde kapsamlı ve kaliteli fizik tedavi hizmeti verebilmeyi hedeflemektedir. Bağışlanan alan üzerinde Hüsnü Özyeğin Vakfı tarafından inşa edilecek binanın kapalı alanı ise 4 bin 750 metrekare olacaktır.''

Projenin Hacettepe Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Alman Kızılhaçı ile birlikte yürütüldüğünün ve destek alındığının kaydedildiği açıklamaya, şöyle devam edildi:

''Merkezde eğitilebilir otistik, ortopedik ve diğer her türlü engelli çocuklara hizmet verilecektir. Merkezde değişik alanlarda 34 eğitim ve rehabilitasyon odası, 1 model ev, ayrıca havuz, kapalı spor salonu, çocuk parkı, açık spor sahaları bulunacaktır. Merkezde 33'ü uzman olmak üzere 50 kişi istihdam edilecektir. Merkezimizin gelecek yıl ocak ayında tam kapasite ile hizmet vermeye başlayacağı planlanmaktadır. Aylık ortalama özel eğitim merkezinde 550, fizik tedavi merkezinde ise 2 bin 200 kişiye hizmet verilmesi planlanmaktadır. İnşaat tamamlandıktan sonra merkezin yaklaşık 760 bin YTL'lik tıbbi cihaz ve mefruşat ile donatılması, aylık 96 bin YTL personel, 94 bin YTL şahit giderinin olması, 350 bin YTL de gelir getirmesi öngörülmektedir.''

Editör: HABER MERKEZİ