Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının ucuzlaması Gürcistan’dan ucuz akaryakıt alımlarını büyük ölçüde azaltırken, bu durum Sarp Gümrük Kapısı'ndaki trafiği rahatlattı.

Gürcistan’da akar yakıt fiyatlarının Türkiye’ye oranla yüzde 40’a varan fiyatlarla ucuz olması çok sayıda kişinin ucuz akaryakıt için Gürcistan’a akın etmesine neden olmuştu. Yıl içerisinde yaklaşık 1.5 milyon araç Gürcistan’a giriş çıkış yaparken, Türk araçlarının 15 TL’lik yurt dışı harcına rağmen Gürcistan’a geçerek ucuz akaryakıt alıyordu. 2014 yılında akaryakıt alımlarında herhangi bir kısıtlama getirilmezken bazı araçların gün içerisinde 10-15 kes giriş çıkış yaptığı tespit edilince 2014 yılında her bir araca Gürcistan’dan sadece ayda sadece 4 kez yakıt alınmasına izin verilmişti. Gürcistan’dan alınan ucuz akaryakıt özellikle Hopa ve Rize’de bulunan akaryakıt istasyonlarında satışları da olumsuz yönde etkilemişti. Bu durum Türk ekonomisini de ciddi oranlarda yansımıştı. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüşün, kaçak akar yakıt kullanımını da azalttığını ve Sarp Gümrük kapısın de binek taşıtların trafiğini rahattı, ancak bu defa Gürcü tarafında otobüs ve tur servislere uygulanan geçiş haklarına uygulanan kısıtlama, sürücüleri zor duruma düşürürken, Türk yetkililerin devreye girmeleri istendi. Düşüşler sonrası usulsüz yollarla kaçak ürünleri sokmaya çalışan, her araç didik aranarak geçişlere izin veriliyor.

AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ SARP SINIR KAPISI

SARP GÜMRÜK GEÇİŞLERİNDE TIR BAZINDA BİR DÜŞÜŞ OLMAMIŞ

Yaşanan gelişmelere açıklık getiren Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüşün, Kaçak akaryakıt kullanımını da azalttığını belirterek “Maalesef bu bölgede adına akaryakıt kaçakçılığı da denilebilecek, yoğun bir şekilde Gürcistan üzerinden ülkemize akaryakıt girişi oluyordu. Bölgemizde kaçak akaryakıt olarak tabir ettiğimiz ama bir anlamda da kanunu haklarını kullanarak yurt dışından transfer ettikleri akaryakıt miktarında belli bir düşme gözleniyor. Sarp gümrük geçişlerinde TIR bazında bir düşüş olmamış. Onlar ticari ürün taşıdıkları için, bölgemizden Gürcistan’a ihraç mal götürdükleri için hak ettikleri ve kendilerine müsaade edildiği kadar akaryakıtlarını alıyorlar. Bu yakıtı Türkiye tarafına geçiriyorlar. Yalnız Türkiye’de ki akaryakıt fiyatındaki düşüşlerden kaynaklı olarak özellikle minibüs, otobüs ve binek otomobillerin Gürcistan’a geçişlerinde önemli oranda bir düşüş var. Araç geçişlerinde yaklaşık yüzde 20 oranında ciddi bir düşüş var. Bu yeterli değildir. Çünkü yakın bir tarihte Gürcistan’da da akaryakıt fiyatlarında indirime gidildi. Bundan sonraki süreci izleyip göreceğiz. Şu an ki süreç ülkemizin lehindedir. Kaçak akaryakıt kullanımının azalması ile birlikte pompalarımızda da belli oranda satışların arttığını görüyoruz' dedi.

AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ SARP SINIR KAPISI

AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ SARP SINIR KAPISI

AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ SARP SINIR KAPISI

Editör: HABER MERKEZİ