Dilek ASLAN

Rize sağlık il müdürü Hakan Diren “ Sadece çocuklar değil herkesin aşı olması gerek aşı haftası boyunca ilimizde 11713 kişiye aşı yaptık kampanyamız sürmekte ve tüm vatandaşlarımızı sağlık kuruluşlarımızda aşı olmaya bekliyoruz” dedi.

Rize sağlık il müdürlüğünce başlatılan ve aşı haftası nedeniyle devam eden aşı kampanyasında Rize de sağlık ekiplerince 2.930 kişiye Hepatit B aşısı, 5.030 kişiye tetanoz aşısı, 3.753 çocuğa Hib aşısı (Çocuk Menenjiti) yapıldığı bildirildi.

Rize sağlık il müdürü Hakan Diren “Aşı ile korutulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesi amacıyla yürütülen programda difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B ve menenjit neden hemophilus influenza tip b’ye karşı aşılama yapılmaktadır. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmelidirler. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar” dedi.

Diren “Aşılama ve aşı ile korutulabilir hastalıklar konusundaki farkında lığı artırmak ve insanları bilgilendirmek amacıyla “Aşı Haftası” Ülkemizin de içinde olduğu 24 ülkenin katıldığı etkinlikler 21–27 Nisan 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Aşı Haftası boyunca ilimizde aşının öneminin anlatıldığı halk eğitimleri, okul öğrencilerine yönelik eğitimler, basın yayın yolu ile halkın bilgilendirilmesi gibi etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Dünyada Aşı ile korutulabilen hastalıklar nedeniyle 5 yaş altında 1.400.000 çocuğun öldüğü tahmin edilmektedir. Bunların % 38’i Kızamık, %27’si Hib enfeksiyonu, %20’si Boğmaca, %14’ü Tetanoz, %1’i diğer hastalıklar nedeniyle gerçekleşmiştir Ülkemizde Yalnızca Aşı Uygulanarak, Uygulanması Sağlanarak Her Yıl Yaklaşık 40–50.000 Bebeğin Aşı İle Korunabilir Hastalıklardan Ölümü Engellenmektedir” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ