Rusya Savunma Bakanlığı basın merkezi tarafından yapılan açıklamada, bugünden itibaren Moskova vilayetine bağlı Elektrostal şehrindeki askeri birlikte beşinci kuşak C-400 füzelerinin göreve başlayacağı bildirildi.

 ABD ve Fransa yapımı benzeri roketlerle kıyaslandığında teknik özelliklerine göre çok büyük üstünlükleri bulunan C-400 füzelerinin en ileri elektronik ve hesaplama sistemleriyle donatıldığı belirtiliyor. İlk önce büyük kentlerin hava savunmasında kullanılacak olan C-400 füzelerinin 30-40 yıl içinde ise Rus hava savunma sisteminin temelini oluşturması planlanıyor.

Rusya Hava Savunma Kuvvetleri Başkomutanı Aleksandr Zelin, konuyla ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yeni C-400 füzesinin en hızlı hareket özelliğine ve hiçbir füze tarafından vurulamayan taktik menzilli roketleri bile vurma özelliğine sahip olduğunu belirtti.

C-400 füzelerinin 60 metreden aşağıda uçan hedefleri vuramayan Amerikan yapımı Patriot'lardan farklı olarak her bir hedefi 10 metre yükseklikte bile vurabildiğini ifade eden Zelin, C-400'ün 30 dakikada hazır konuma gelen Patriot'lardan farklı olarak 5 dakika içinde hazır konuma gelebildiğini belirtti. Zelin ayrıca, sistemin her defasında hedefe göre farklı bir tarafa yer değiştirmesine gerek kalmadan her yönden gelecek roketi vurma özelliği bulunduğunu da söyledi.

C-400 füzelerinin C-300 füzesinden farkına da değinen Zelin, C-300 füzesinin aynı anda 6 hedefi vurma kapasitesine karşı C-400'lerin 12 hedefi birden vurma özelliği bulunduğunu ve C-400 füzesinin C-300 füzelerinin vurmayacağı 2 bin 800 m/san hızında ve 16 km yüksekliğindeki hedefleri bile vurabildiğini söyledi. Bu arada C-400 füzelerinin 400 km uzaklığındaki hedefleri vurabildiği ve uçuş yüksekliğinin ise 30 km olduğu bildirildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ