Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nce düzenlenen konferansta Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali OKTAY “Mikrodalga İle Çay Kurutma Tekniği”ni anlattı.

Üniversitenin Kültür Merkezi Konferans Salonu’ndaki programda çayla ilgili çalışmalarının yaklaşık 40 yıl öncesine dayandığını hatırlatarak dünyada ilk defa yeşil çayın mikrodalga enerjisi ile kurutulması projesinin Mikrodalga Araştırma Grubu olarak kendilerine ait olduğunu belirten Prof. Dr. Ali OKTAY, ancak projeyi çeşitli nedenlerden dolayı endüstriyel ürüne dönüştüremediklerini ifade etti. Sunumunda ürünün kaliteli bir biçimde muhafazası, nakil ve ambalajı, enerji tasarrufu için kurutma projesinin hayata geçmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Ali OKTAY, yeşil çayı kurutma tekniklerini ve yeşil çaydaki besin değerlerini de katılımcılarla paylaştı.

Yeşil çayın sosyo-ekonomik öneminden söz ederek ürünü çeşitlendirmek, çayın kalitesini artırırken maliyetini düşürmek için yeni teknolojileri kullanmak gerektiğini belirten Prof. Dr. OKTAY, özellikle Çin ve Hindistan’ın yeşil çay konusunda sanayi bazında çok büyük çalışmalar yaptığını, yine bu konuda bazı ülkelerin ortak projelere imza attığını ifade ederek söz konusu ülkelerin çalışmalarının alt yapısının kendilerinin oluşturduğu Mikrodalga İle Çay Kurutma Tekniği projesine dayandığını söyledi.

Katılımcılar tarafından yöneltilen soruların cevaplandırılması ile sona eren programda Prof. Dr. Ali OKTAY’a katkıları dolayısıyla şilt takdim edildi.

Konferansa Rize Belediye Başkan Vekili Sultan YILMAZ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan KARSLI, Üniversitenin Genel Sekreteri Adnan ER, akademisyenler, çay sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Editör: HABER MERKEZİ