RİZE’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde Uzundere Deresi üzerinde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaptırılan; eski bakanlardan Ak Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı’nın eski danışmanı Dursun Ali Uzun’un dere yatağına inşa ettiği kaçak villanın önüne alan kazandırılması için inşa edildiği ileri sürülen taşkın koruma duvarı yıkılarak geri çekildi.
 
Senoz Vadisi’ndeki Uzundere Deresi’nde, Devlet Su İşleri (DSİ) 224’üncü Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Rize Şube Şefliği tarafından bir süre önce Taşkın Koruma Projesi için çalışma yapıldı. Proje kapsamında yol boyunca dere yatağına paralel inşa edilen 4.5 metre yüksekliğindeki istinat duvarı Kaptanpaşa Köyü girişinde yön değiştirdi. 20-40 metre arasında değişen dere yatağının genişliği, istinat duvarı ile 13 metreye düşürüldü. Duvarla oluşturulan alan DSİ tarafından doldurularak dere yatağında yeni arazi kazanıldı.

'ESKİ DANIŞMANININ EVİ İÇİN YAPILDI' İDDİASI

Ancak, Taşkın Koruma Projesi tartışmalara neden oldu. İddiaya göre, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı’nın eski danışmanı Dursun Ali Uzun’un dere yatağına inşa ettiği kaçak villanın önüne alan kazandırmak için Kaptanpaşa Köyü girişinde dere yatağı daraltıldı. Uygulama tepki çekti ve yöre sakinleri Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayette bulundu.

SENOZ DERNEĞİ TEPKİ GÖSTERDİ, DSİ SAVUNDU

Senoz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Boncukçu, bu konuda yaptığı açıklamada görevi dere yataklarını koruyup ıslah etmek olan DSİ'nin bir şahsa dere yatağından arsa kazandırmak için kamu kaynaklarını kullanıp yatırım yaptığını öne sürdü, 'Bu ne akla ne vicdana sığar” diyerek tepki gösterdi.

DSİ Genel Müdürlüğü ise, Taşkın Koruma Projesi ihalesinde yer alan duvarın sonradan ilave edilmediğini belirterek, 'Bahse konu yerde yapılan dolgu çalışmaları alan kazandırmak ve çevre düzenlemesi maksatlı değil, tamamen proje gereği duvar arkasında kazı neticesinde oluşan boşlukların doldurulmasından ibarettir' ifadeleri ile duvarı savunmuştu.

DUVAR YIKILDI

Hayati Yazıcı’nın da tepkisini çeken uygulamaya yönelik yoğun eleştiriler üzerine DSİ, duvarın yıkımı için karar aldı. İş makineleri ile önce dolgu yapılan alanı boşaltıldı, ardından da duvarın yıkımı gerçekleştirildi. 150 bin liraya mal olan duvar yıkıldıktan sonra yaklaşık 6 metre daha geri çekilerek yeniden inşa edildi. Duvarın yeni haliyle birlikte villanın önündeki alanın da oldukça daraldığı görüldü.
 
Muhammet KAÇAR/(Hürriyet.com.tr)
 
 

 

Editör: HABER MERKEZİ