CHP İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, Rize’deki öğrenci yurtlarını Gençlik ve Spor bakanı Akif Çağatay Kılıç’a sordu.

Yazılı soru önergesi ile Rize’deki öğrenci yurtlarını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a soran Bekaroğlu, “Rize’de bulunan ve 2006 yılında açılan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize merkez ve ilçelerinde hizmet vermektedir. Üniversitenin 9 tanesi Rize’de, 1’er tane de Ardeşen, Derepazarı, Çayeli ve Pazar ilçelerinde olmak üzere toplam 13 fakültesi; 3 tanesi Rize’de, 1’er tane de Fındıklı ve Güneysu’da olmak üzere toplam 5 yüksekokulu; 4 tanesi Rize’de, 1’er tane de Ardeşen, Fındıklı ve Pazar olmak üzere toplam 7 tane meslek yüksekokulu bulunmaktadır.” dedi.

CHP’li Mehmet Bekaroğlu, şu görüşlere yer verdi:

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın yaptığı açıklamaya göre üniversitenin lisans, önlisans ve yükseklisans olmak üzere toplam öğrenci sayısı 19 bin 743’tür. 2016-2017 dönemi için ilk kez kayıt yaptıran öğrenci sayısı da 4 bin 834’tür.

Rize nüfusunun %6’sını oluşturan öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı 5’i Rize merkezde, 1 tanesi Çayeli’de, 1 tanesi Fındıklı’da, 1 tanesi Derepazarı’nda ve 1 tanesi de Pazar’da olmak üzere toplam 9 yurt bulunmaktadır. Bu yurtların toplam kapasitesi 4 bin 708 kişidir. Bunların 3 bin 25’i kız öğrenci, Bin 683’ü ise erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Bu kapsamda öğrenci sayısı açısından devlet yurtlarının kapasitesinin yetersiz olduğu görülmektedir.

Devlet yurtlarının kapasitesinin artırılması konusunda 13 Aralık 2012 tarihinde TBMM’de, 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçe görüşmelerinde dönemin bakanı Suat Kılıç Rize’de yeni yurtların yapılacağını duyurmuştu. Rize-Ardeşen’de 250 yatak kapasiteli, Rize-Pazar’da 250 yatak kapasiteli, Rize-Güneysu’da 300 yatak kapasiteli, Rize-Çayeli’de 500 yatak kapasiteli yeni yurt inşasının 2012 yatırım programına alınacağı ifade edilmişti. Bunun yanında DOKAP (2014-2018) Eylem Planında Sosyal Gelişme başlığı altında bölge üniversitelerinin cazibesinin artırılması amacıyla yurt kapasitesinin atırılacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda, 2014 yılında başlayıp 2017 yılında bitirilmek üzere Rize-Ardeşen’de 300 kişi kapasiteli öğrenci yurdu; 2014 yılında başlayıp 2018 yılında bitirilmek üzere de 600 kişi kapasiteli Rize öğrenci yurdu ve 500 kişi kapasiteli Rize Çayeli öğrenci yurdu sayılmıştır.

Kredi Yurtlar Kurumu Rize İl Müdürü Necmettin Yavaşi de, Mayıs 2016 tarihinde yaptığı açıklamada Rize Ardeşen’de 300 kişi kapasiteli, Çayeli ve Pazar’da da 500 kişi kapasiteli öğrenci yurdu için arsa tahsisi yapıldığını ve yakın bir tarihte yapımına başlanacağını ifade etmiştir. Yeni yurtlarla öğrenci kapasitesinin 6 bine çıkarılmasını hedeflediklerini dile getirmiştir.

Bu bağlamda;

1. Aralık 2016 itibariyle Rize merkez ve ilçelerinde kaç öğrenci yurdu vardır? Bu yurtların kız ve erkek öğrenci olmak üzere kapasitesi nedir? Şu anda bu yurtların doluluk oranı nedir?

2. Yapılacağı Bakan ve diğer yetkililer tarafından ilan edilen öğrenci yurtlarının yapımına ne zamana başlanacak ve yurtların yapımı ne zaman bitirilecektir?

3. 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinden Rize merkez ve ilçelerinde yapılacağı dile getirilen yurtların yapımı için ne kadar ödenek ayrılmıştır?

Editör: HABER MERKEZİ