Araştırmacı yazar Adem İmdat Kesici, Rizeli mucitlerin icatları ve enteresan buluşlarını bir kitapta toplamak için çalışırken, 58 mucidin birbirinden ilginç 118 icat ve buluşunu belirkledi. Kesici, ilginç icat ve buluşlara yöre insanının kıvrak zekâ, imkânsızlık, başının çaresine bakmak, merak ve becerikli olmasından kaynaklandığını söyledi.

Foto: DHA Gürgen köyünde yaşayan 80 yaşındaki mucit mimarlara taş çıkarttı.

Kendisi de Rizeli olan araştırmacı- yazar Adem İmdat Kesici, 1 yıllık araştırma ile Rizeli mucitlerin icatları ve enteresan buluşlarını araştırdı. 58 mucidin akademik kabul gören, patent ve marka tescili alan ve halk tarafından ilgi duyulan 118 icat ve buluşunu tespit eden Kesici, kitap için hazırlık çalışması başlattı.

Foto: DHA Rizelilerin ilginç buluş ve icatlarının nedenlerinin de tespit edilmeye çalışıldığı araştırmada, yöre insanının kıvrak zekâ, imkânsızlık, başının çaresine bakmak, merak ve becerikli olmalarının ilginç icat ve buluşlara neden olduğu belirlendi.

‘KARADENİZLİNİN KAFASI ZEKİCE ÇALIŞIR’

Kesici, Karadeniz insanının yaratıcı zekasının ününün dünyayı aştığını belirterek, bir yerde ilginç ve dikkat çeken bir şey görüldüğünde altında mutlaka Karadeniz insanını parmağının olduğunu söyledi. Kesici, “Karadeniz farklı buluşların bölgesidir. Karadeniz insanının mucit fikirleriyle yaptıkları aletler, işler hep çok konuşulur. Çok balık yediklerinden mi bilinmez ama Karadeniz insanının kafası hep başka zekice çalışır. Mucitlerin buluşlarının ve değişik yaklaşımlarının merkezi olan Rize’den tüm Türkiye’yi tebessüm ettiren buluşlar ve icatlar ortaya çıkıyor, her gün artarak devam ediyor. Onların yaptıkları icatlar, kısa sürede kendilerince işe yarayan çözüm önerileri ve komik halleri hepimizin beğenisini kazanmıştır. Hazırlık aşamasında sona gelinen kitapta tüm bu konuları ayrıntılı olarak derledim” dedi.

İLK SIRAYI MUCİT BİLAL ALDI

Foto: DHA Kitapta yer alacak ilginç buluş ve enteresan icatlarından bazıları şöyle:

Rize’nin Güneysu İlçesi’nde yaşayan 80 yaşındaki Bilal Atasoy, çelik halatla kaya yamacına asarak 15 metrekarelik ev inşa etti.

Foto: DHA Atasoy, rüzgarda dönen çardak ile kurduğu hava tahmin sistemi de ilginç icatlar arasında ilk sırada yer aldı.

Foto:DHA Kışın çığ tehlikesine karşı yere yatabilen minare yaptılar.

İkizdere İlçesi Karzavan Yaylası’nda çelik varillerin birleştirilmesiyle oluşturulan 7 metrelik minarenin kış aylarında çığdan zarar görmemesi için ilginç bir çözüm geliştirildi. Fikri Kurt’un tasarladığı makaralı düzenekle kışın yere yatırılan minare, yaz mevsiminde insanların yaylaya çıkmasıyla birlikte yine aynı yöntemle kaldırılıyor.

FOTO: DHA Çamlıhemşin’de yaşayan alabalık üretecisi Mustafa Emoğlu, havuzlara dadanan ayılar için ‘ayı kaçıran’ yaptı.

Çamlıhemşin İlçesi’nde Mustafa Memoğlu dere üzerine kurduğu sistemle kendi elektriğini kendisi üretiyor. Memoğlu ayrıca alabalık tesislerine gelen ayıları kaçırmak için de, ‘Ayı Kaçırıcı’ adını verdiği düzenek geliştirdi.

Ardeşen İlçesi’nde yaşayan Hayrullah Koçoğlu helikopter ve 3 kişi taşıma kapasiteli, saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen ‘Atmaca 53’ adını verdiği otomobil üretti.

Pazar İlçesi Sahil Köyü’nde yaşayan 46 yaşındaki Şaban Ali Yazıcı, kuzineye monte ettiği bir sistemle elektrik elde edip birkaç ampulü yakmayı başardı.

 

Editör: HABER MERKEZİ