Türkiye’nin ilk çocuk mizah dergisi Süper Penguen yayın hayatına başladı. Bu dergiyi çocuk okuyucularıyla buluşturanlardan biride aslen Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Işıklı köyünden olan karikatür sanatçısı Erdil Yaşaroğlu.

2002 yılında arkadaşlarıyla birlikte mizah dergisi ‘Penguen’i kuran Yaşaroğlu, bu kez de ekip arkadaşlarıyla birlikte Türkiye’nin ilk çocuk mizah dergisi ‘Süper Penguen’i çıkardı.

Karikatür sanatçısı Erdil Yaşaroğlu, Süper Penguen için; “Türkiye’nin ilk çocuk mizah dergisi Süper Penguen için uzun bir süredir üzerinde çalışıyoruz. Aylık yayınlanan 52 sayfalık süper bir dergi oldu. Dergi satılan her yerde bulabilirsiniz. Yeni neslin de mizaha ihtiyacı var. Hatta bizden daha çok var.” açıklaması yaptı.

Öte yandan Erdil Yaşaroğlu Süper Penguen ile ilgili Milliyet gazetesine, derginin diğer başçizeri Selçuk Erdem ile birlikte röportaj verdi.

İşte Milliyet’te Aydil Durgun tarafından yapılan röportajda Erdil Yaşaroğlu ile ilgili kısım;

Çocuklar için mizah dergisi fikri nerede çıktı?

Erdil Yaşaroğlu: Karikatür okuryazarlığının küçük yaşta başlamasını önemsiyoruz, okurlarımızda da aynı talep var ancak karşılayacak bir mecra yoktu. Ayrıca Z kuşağı için görsellik her anlamda daha önemli ve hayatlarında bizimkilerde olduğundan çok daha fazla bir yer kaplıyor, biz bu görsel dilden güç alıyoruz.

Çocuklar için neyin komik olacağını nasıl buluyorsunuz?

Erdil Yaşaroğlu: Bahsettiğimiz çocuk psikolojisindeki uzman ekip bir yana bizim içimizdeki çocuklar da hâlâ ölmedi, onlara soruyoruz!

“Çocuğunuz ‘Baba, denyo ne demek?’ diye sorduğunda zorlanmayın diye”

Penguen’i bir yetişkin mizah dergisi olarak bilen anne-babalara Süper Penguen’i nasıl anlatmak istersiniz?

Erdil Yaşaroğlu: Penguen, mizahı yetişkinlerin hayatına nasıl onların anlayacağı dilden konuşarak soktuysa, Süper Penguen de çocukların hayatına onlara uygun bir dil kullanarak, arkadaş gibi konuşarak mizahı katacak. Mizah iyidir, bence bu fırsatı kaçırmasınlar!

Editör: HABER MERKEZİ