Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye'de yılda ortalama 25 bin ton kivi tüketildiğini belirterek, kivi ithalatının durdurulması gerektiğini söyledi.

Kivi hasadının yaklaştığını kaydeden Paliç, 'En verimli ve şeker oranı oturmuş meyveyi elde etmek için hasat işlemini 20-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İlimizde ürettiğimiz meyveler ağırlık ve şeker oranı bakımından dünya standartlarının üzerinde. İlimizde üretilen kivi için birçok ülkeden talep almaktayız. Kivide kalite 6.5 şeker oranıyla ölçülmektedir. Dünyada bu orana yaklaşan tek kivi, Türk kivisidir. Türkiye'de yılda ortalama 25 bin ton kivi tüketilmektedir. Üretimimiz ise toplam 20 bin tondur. Bunun bin tonu Rize'de üretilmektedir' dedi.

Üretim fazlası kivinin İran'dan ithal edildiğini belirten Paliç, 'Eğer kivi üreticileri desteklenirse, iç üretim artar ve kivi ithal etmek zorunda kalmayız. Biz desteklenmemiz halinde tüketimimizi karşılayacak kadar kivi üretmeye hazırız. Ancak kivinin korunup saklanması için soğuk hava depolarına ihtiyacımız var. Bu konuda devlet desteği bekliyoruz. Ürettiğimiz kivinin dış ülkelerden talep gördüğü günümüzde, üretimimizle tüketimimizi karşılayamamız tezattır. Bu nedenle ithalatın kısıtlanarak iç üretimin desteklenmesi şarttır' şeklinde konuştu.

Paliç, bu yıl Rize'de 5bin ton kivi hasadını hedeflediklerini belirterek, 'Üreticimiz kivilerini toplamak için acele etmesin. Kivinin olgunlaşma ve istenilen şeker seviyesine ulaşması beklensin' uyarısında bulundu.

karadenizgazetesi

Editör: HABER MERKEZİ