Rize'de üretilen ballarda naftalin vb. kalıntılar olduğuna dair kamuoyunu meşkül eden tartışmalara Rize Arıcılar Birliğinden cevap geldi. Birlik adına açıklama yapan genel sekreter Ramazan Meydan şunları söyledi:

'Geçmiş yıllarda yurt dışına ihraç edilen ballarda, yapılan analizler sonucu bir kısım bal örneklerinde naftaline rastlandığı ve bu sebeple dır ki, yurt dışına bal satışlarında bu noktada bir takım sıkıntılar yaşandığını, geçmişte kamuoyuna yansıdığı şekliyle biliyoruz. Bu tüm ülkemiz kamu oyuncuda bilmektedir. Yani baldaki naftalin kalıntısı ihraç ballar üzerinde, Türk kamuoyunda haber olarak yer almıştır. Naftalin olayının Rize balıyla alakası yoktur. Rizeli arı yetiştiricilerinin üretmiş oldukları ballarda naftalin kalıntısı tespiti vaki değildir.

Sanıyorum Sayın Valimiz yapmış oldukları, söz konusu açıklamada ballarda muhtemel kalıntı ve kirlenmeyi dikkat çekerek bal üreticilerine dikkatli olmaları hususunda bir mesaj vermek isterken ihraç ballardaki söz konusu sıkıntıyı aktarırken Rize ballarında naftalin kalıntısı varmış gibi yanlış anlaşılmaya sehven sebebiyet vermiş olabilir diye düşünüyorum. Vali bey konu hakkında tekrar açıklama yaparak, kamuoyunu doğru olarak bilgilendirip bu yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırırlar diye bekliyoruz.

Sayın Valimiz Kasım Esen beyin kaldı ki bal üretiminde dikkatleri çektikleri bir konuda bir hususu art etmek istiyoruz gerek menşeyi belli olmayan özellikle Sarp sınır kapısından içeri giren yabancı orijinli ne olduğu belirsin olan balların Rize piyasasında olmasına bağlı Rize’de satın alınacak ballarda kalite noktasında bir belirsizlik ve şüphe yaratmaktadır.

Bu belirsizliğin ortadan kaldırılması tamamen devletin yapacağı amacına uygun piyasa denetimi ve takipleriyle olabilir. Sayın Valimizin bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerine inanıyor ve halkımızın satın aldığı balın kalitesinden emin olduğu bir Rize ve Rize balının yaratılmasına hep birlikte katkı vermeye hazırız.'

 

Editör: HABER MERKEZİ