Rize'de, 'usulsüz dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 16 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
 
Rize Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, başka bir suçtan tutuklu bulunan Bilal Emre, tutuksuz sanıklardan dönemin İstihbarat Şube Müdürü Mehmet Şevki Meşe, İbrahim Tohumcu, Ali Burnaz, İlhami Dağ, Mesut Yıldız, Zekai Genç ile sanık avukatları ve yakınları katıldı.
 
Tutuklu Mehmet Ali Gavacık, Mehmet Doğan ve Türker Ünüvar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşma salonuna bağlandı.
 
Mahkeme Başkanı Özkan Tavuz, tespitlerin yapılmasının ardından tüm sanıklara, savunmalarına ekleyecekleri bir şey olup olmadığını sordu.
 
Önceki savunmalarını tekrar eden sanık İbrahim Tohumcu, bu dava nedeniyle açıkta olduğunu ve göreve dönemediğini, öncelikle beraatini, mümkün değilse dosyanın ayrılmasını talep etti.
 
Ali Burnaz ve Mesut Yıldız ise haklarında bu dosya haricinde FETÖ/PDY ile ilgili hiçbir soruşturma ve delil olmadığını, müfettiş raporlarında ise 'dinlemenin usule uygun' yapıldığı yönünde karar verildiğini belirtti.
 
Dönemin İstihbarat Şube Müdürü sanık Mehmet Şevki Meşe, suçlamaları reddederek, önleyici dinlemelerin usule uygun olduğunu, hakim kararıyla gerçekleştiğini ve önceki savunmalarını tekrarladığını kaydetti.
 
Diğer sanıklar da mevcut davadaki dinlemelerin hepsinin kanunlar çerçevesinde izinler alınarak yapıldığını savunarak beraatlerini istedi.
 
Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut hallerinin devamına, sanıklardan İlhami Dağ, İsmail Alper Gülabioğlu, Mehmet Ali Gavacık, Mehmet Şevki Meşe, Türker Ünüvar, Veli Akçay ve Bilal Emre hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan açılan diğer davaların birleştirilmesi yönünde karar vererek duruşmayı erteledi.
 
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının 'usulsüz dinleme' iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırladığı iddianame, 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ancak dava hakkında 'yetkisizlik' kararı verilerek dosya Rize'ye gönderilmişti.

 

Editör: HABER MERKEZİ