Başbakan Erdoğan'ın memleketi Rize'de TOKİ tarafından yapılması planlanan konutların aylardan beri bitirtilmemesi vatandaşları isyan ettirdi. Evleri yıkılan vatandaşlar 'bu işler oy istemekle olmuyor, bizi kandırdılar diyerek TOKİ'ye tepki gösterdi hemşerileri başbakan Erdoğan'dan yardım istediler.

Rize'de bir grup vatandaş, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında TOKİ tarafından yıkılan binalarının yerine kendileri için yapılacak konutların inşaatına aylardır başlanılmamasına tepki göstererek hemşerileri başbakan Erdoğan'dan yardım istediler

Rize Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yürütülen Timya Vadisi Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında aylar öncesi vatandaşların evlerinin  yıkıldığı Rize merkez Yeniköy Mahallesi Hamam Deresi mevkisinde toplanan aralarında Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı'nın da bulunduğu yaklaşık 100 kişi, vadide sessiz yürüyüş yaparak TOKİ'nin kendilerini mağdur etmesine tepki gösterdi.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan Yazıcı, kentsel dönüşüm çalışmalarında acele el koyma ve kamulaştırma yöntemi kullanıldığını savunarak, 'Bina yıkımları da aceleyle yapıldı. Vatandaşlar güven duygusuyla evlerini boşaltmış. Şimdi sıkıntı yaşıyor. Kira bedellerinin 18 ay sonra ödenip ödenmeyeceği belirsizliği nedeniyle yaşanan sıkıntılar var. Kira artışlarının yapılıp yapılmayacağı belli değil. İnşaatların bu sürede yetişme imkanı yok. 18 ay sonra ne olacağını kimse bilmiyor' dedi.


BAŞBAKAN BEĞENMEDİ PROJEDEN VAZ GEÇİLDİ

Timya Vadisi Projesi'nin durdurulması konusunda değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, 'Yüklenici firma TOKİ tarafından daha önce 21 kat olarak hazırlanan proje, Başbakan Erdoğan  tarafından beğenilmediği için iptal edildi.TOKİ ise Revize çalışmalarını bilemediğimiz bir gerekçeyle  henüz bitirmiş değil ne zaman bitireceğide belli değil bu durum burada bulunan vatandaşları  mağdur ettmiş durumda. İnşaatın başlama ve bitiş tarihinin olmaması vatandaşları endişelendiriyor. Devlete güveniyorlar. Devletin zarar etmesini istemiyorlar ama kendilerinin de bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar. 

800 KONUT  550 KONUTA İNDİRİLDİ

Yazıcı, ' Başbakan Erdoğan'ın haberi olmadan TOKİ  burada ikamet edecek yaklaşık 800 vatandaş için proje hazırladı .Projeye göre ise 21 kat yüsekliğinde binalar yapılacaktı.Bu projeyi başbakan erdoğan yöresel mimariden uzak olduğu gerekçesiyle bu projeye karşı çıkmıştı.Erdoğan'ın bu tepkisi sonrası prje de yer alan konut sayısı yaklaşık 550 ye düşürüldü ancak buna rağmen bugüne kadar vatandaşların endişelerini giderecek hiiç bir çalışma yapılmadı.


ODAMIZA BAŞVURSUNLAR

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı,Vatandaşlara  odalarına başvurmaya çağırdı.Yazıcı, 'bizim oda olarak yapacağımız vatandaşlara diyeceğimiz şudur.Gelsinler bu konuda bizlere  bir dilekçeyle başvursunlar bizde bunlara gerekli yardımı yapalım ve daha sonra taktir onların mahkemeye başvurup haklarını arasınlar' dedi

BAŞBAKANA SESLENDİLER

Evi yıkılan  ve mağdur olduklarını söyleyen vatandaşlar  TOKİ 'ye tepki göstererek başbakan  Erdoğan'dan yardım istediler.

Mağdur vatandaşlar, bizi kandırdılar.Bizi sokağa attılar.Kira ödeyemiyoruz.Aylardır sokaktayız.Seçim zamanı geldimi oy istemek güzel bu işler oy istemekle olmuyor bizi kandırdılar artık başbakanımız bu işe bir el atsın.Başbakanımıza sesleniyoruz

DEVLETE GÜVENDİK

'Buradaki en büyük mağduriyetimiz anılarımızı yok etmeleridir. Hepimiz burada büyüdük, burası 50 yılı aşkın bir mahalleydi. Kira yardımını ne kadar alacağımız kesin olarak belli değil. Devletimize olan güvenimizden dolayı evlerimizi sorunsuz boşalttık. Gelinen noktada kendimize bir muhatap bulamıyoruz. Kurulan Timya Vadisi bürosundan herhangi bir vatandaş gidip bilgi alamıyor. Başbakana sesleniyoruz  artık bizi düşün bize yardım et'  şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

(Haber:Gençağa Karafazlı.Rabia Avcı - Kamera.Doğancan İlek.Tüğçe Uzun)

 

 

Editör: HABER MERKEZİ