Rize’de Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bölgede bazı hastalıklara karşı halk arasında uygulanan tedavi yöntemleri ile bazı günlerle ilgili ilginç inanışları derleyerek internet sitesinde yayınladı. Salı günü için, ’Bina yapılmaz, temel atılmaz, çamaşır yıkanmaz, tırnak kesilmez ve yıkanılmaz’ inanışı, en ilginç inanış olarak dikkat çekti. Rize Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesinde, ’Halk hekimliği ve halk takvimi’ başlığı altında, bölgede bir dönem yaygın olan bazı hastalıklara karşı halk arasında uygulanan tedavi yöntemleri ile günlerle ilgili ilginç inanışlara yer verildi.

Yaygın hastalıklar ve tedavisinde kullanılan ilaçlar şöyle:

- Kalp hastalığı ve damar tıkanıklığı için yedi damar yaprağının kurutulduktan sonra kaynatılarak suyu içilir.
-Katarakt için timya yaprağı bir kaşık içinde ezilir, yaprağın suyu gözün ak kısmına damlatılarak hastalığın tedavisinde kullanılır.
- Göz ağrısı için haşlanmış yumurta ortadan ikiye ayrılır, ağrısı olan gözün üzerine konulur.
- Kanser hastalığı için ısırgan otunun yaprakları haşlanır ve suyu içilir.
- Ezilme ve yaralanma sonucunda oluşan yaralar kızılağaç yaprağı ya da toz şeker konularak sarılır.
- İltihap için soğanın zarı sabun ve yağ konularak ateşte ısıtılıp yaranın üzerinde tutulur.

GÜNLERLE İLGİLİ İLGİNÇ İNANIŞLAR

- Pazartesi günü yolculuk yapmakta sakınca yok, ekim yapmak için de iyi bir gün olduğu belirtiliyor.
- Salı günü kimine göre iyi kimine göre kötü sayılıyor. İyi ve uğurlu olarak değerlendirilmesi, Fatih Sultan Mehmet’in 1453 tarihinde Salı günü İstanbul’u fethetmesinden kaynaklanıyor. Salı gününü bazıları da uğursuz ve kötü bir gün olarak değerlendiriyor. Bu kişileri göre Salı günleri bina yapılmaz, temel atılmaz, çamaşır yıkanmaz, tırnak kesilmez, yıkanılmaz, yorgan yüzlenmez ve tohum ekilmez.
- Çarşamba günleri yeni elbise giyilmez, fakat çamaşır yıkanabilir.
- Perşembe günü bazı kişilerin inancırna göre iyi ve uğurlu bir gün olarak değerlendiriliyor. Perşembe günleri yolculuğa çıkılabilir, bahçelere tohum atılır.
- Cuma günü ise hürmetin bol olduğu, Kur’an ve duaların okunduğu mübarek bir gün. Müslümanların bayramıdır. Cuma namazından sonra yolculuk yapılması gerekildiğine inanır.
- Cumartesi, iyi bir gün olarak değerlendirilir.
- Pazar, yaylalara göç edilir.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ