Dilek ASLAN

Rize İl sağlık Müdürü Hakan Diren guatr hastalığını önleme tanı ve tedavi programıyla ilgili basına yazılı açıklama yaptı.

Diren yaptığı açıklamada, İyotlu tuz kullanımının yaygınlaştırılması, guatr hastalığının farkında lığının arttırılması ve tedaviye yönlendirilmesi amacıyla; Pazar ve Ardeşen İlçelerinde yapılan çalışmalarda;28 Nisan – 6 Haziran tarihleri arasında 25241 kişi ön taramadan geçirildiğini ifade ederek, “Pazar İlçe merkezinde ve köylerde toplam 10741 kişi muayeneden geçirildi. Tiroid fonksiyon bozukluğu düşünülen 1115 hastadan tiroid fonksiyonları çalışıldı. Fizik muayenede nodül tespit edilen ve nodül şüphesi olan 120 hastaya tiroid ultrasonu yapıldı. Ardeşen ilçe merkezinde ve köylerinde ise toplam 14500 kişi muayeneden geçirilmiş olup, tiroid fonksiyon bozukluğu düşünülen 1932 hastadan tirod fonksiyonları çalışıldı.   Fizik muayenede nodül tespit edilen ve nodül şüphesi olan 128 hastaya tiroid ultrasonu yapıldı. Pazar ve Ardeşen de toplam 25241 kişi taramadan geçirilmiş olup tiroid fonksiyon bozukluğu düşünülen 3047 hastadan tiroid fonksiyonları çalışılmıştır. Fiziki muayenede toplam nodül tespit edilen 248 kişiye tiroid ultrasonu yapıldı” dedi.

Rize İl sağlık Müdürü Hakan Diren açıklamasının sonunda, 1625 hastada tiroid hastalığı tespit edilmiş olup bunlardan 143 kişide 1 cm üstü nodüler guatr tespit edildi. Bu hastaların 38’ine operasyon önerildi. Geri kalan 1527 hastaların medikal tedavileri düzenlenmiş olup takibe alındığını, Ayrıca program dahilinde iyotlu tuz kullanımı ve önemini belirtir 6 adet büyük bez afiş asılmış, 2000 el broşürü dağıtıldığını ve Eğitim programı kapsamında kamu çalışanlarına ve halka yönelik 2 eğitim toplantısında toplam 380 kişiye eğitim verildiğini söyledi.       

Editör: HABER MERKEZİ