Rize’deki dernek sayısında yaşanan artışta, Dernekler Kanunu’nda yapılan değişikliğin büyük etkisinin bulunduğunu belirten İl Dernekler Müdürü Turgay Esen Rize’nin dernekleşme bakımından birçok büyük şehrin ilerisinde olduğunu söyledi.

Rize’de son 2 yıl içinde 270 dernek kurulduğuna dikkat çeken Esen, “İlimizde son 2 yıl içinde yaklaşık 270 yeni dernek kuruldu ve toplam dernek sayısı 576’ya ulaştı. Bunda Dernekler Kanunu'nda yapılan yeniliklerin büyük etkisi var. Nüfusa oranla bakıldığında Rize, dernek sayısı bakımından Türkiye'de ilk 15 il arasında, genele bakıldığında ise 33. sırada bulunuyor. Rize'de bulunan derneklerin 2006 yılı toplam bütçeleri ise 30 Milyon YTL civarında” dedi.

Rize İl Dernekler Müdürlüğü olarak ‘www.dernekler.rize.gov.tr’ isimli bir web adresi oluşturduklarını ve bu adres üzerinden başvuruları almaya başladıklarını da kaydeden Esen, “Bu adreste vatandaşların kurmak istedikleri derneklerle ilgili mevzuat örnekleri bulmak mümkün. Derneklerle ilgili birçok bilginin yer aldığı site üzerinden başvuruları kabul ederek bürokratik işlemleri hızlandırıyoruz. Normalde 1-2 ay içinde tamamlanabilen işlemler bu şekilde bir haftada tamamlanabiliyor” diye konuştu.

Esen, yapılan değişikliğin ardından il dışında bulunan Rizelilerin de ağırlığı İstanbul'da olmak üzere 165 yeni dernek kurduğunu sözlerine ekledi.

Editör: HABER MERKEZİ