Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Zelkif Akgül, bazı ruhsal hastalıkların benzer gibi gözüktüğünü fakat çözüm yollarının farklı olabileceğini söyledi.

Rize'de, Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerinin velilerine yönelik düzenlenen 'Aile içi iletişim ve çocuğa yaklaşım' konusunda Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zelkif Akgül, bilgi verdi. Aile bireylerinin çocuğa sözel, işitsel veya görsel yollarla nasıl veya hangi zamanda yaklaşmasını bilmesi gerektiğini belirten Dr. Zelkif Akgül, 'Kişilik gelişiminde 5 -6 yaş süreci çok önemlidir. Çocuğun büyümesiyle meydana gelen fiziksel gelişimin tam olmasıyla ruhsal yöndeki gelişimde aynı olmalıdır. Eğer çocukta büyümeyle birlikte ruhsal gelişim tam sağlanamazsa ruhsal sorun ortaya çıkar.' dedi.

Ailelerin sorunları algılayabilmesi için Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlarıyla görüşmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Akgül, genellikle çocuklarda karşılaştıkları sorunların, iletişim becerileri az, yaşadıkları sorunun normal veya anormal olduğunu bilmemesi ve sorunu tam olarak algılayamamaları nedeniyle yanlış çözüm yollarına başvurmaları olduğunu dile getirdi.

Ailenin çocukla iletişiminde yaşanılan sorunun çözüme kavuşturulması için tanısının doğru konması gerektiğini ifade eden Dr. Akgül şöyle devam etti: 'Aile çocuğu ile ilgili bir sorun yaşıyor. Kulaktan duyma bilgilerle kendi kendine tanı koyuyor. Bunun sonunda o sorunu çözmeye çalışırken, sorunun daha de büyümesine neden oluyor. Eğer bir sorun varsa, aile bireyleri doğru adrese başvurmalı. Farklı ailelerde görünen benzer sorunlar, aynı çözümle ortadan kaldırılamaz. Her ailenin kendine özgü bir yapısı vardır. Her aile için geçerli bir reçete yoktur.'


 

Editör: HABER MERKEZİ