Rize'de 2014 yılında 112 Acil Servis hattına yapılan 458 bin 584 çağrıdan sadece 26 bin 259'ine ambulans ile acil vaka çıkışı yapılırken, 432 bin 325 çağrı asılsız çıktı.

Konu hakkında bilgi veren İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. İlkay Şimşek, yaptığı açıklamada, yapılan çağrıların yüzde 90’ı asılsız çağrılar oluştuğunu ifade ederek, “Bu çağrılar komuta kontrol merkezimizi gereksiz yere meşgul eden çağrılardır. Bunun içerisinde arayıp kapatan, 112’nin görev tanımı içerisinde olmayan bilgileri öğrenmeye çalışan, personelimize hak etmediği cümleler kaydeden çağrılar vardır” dedi.

RİZE

'Namaz vakitlerini soran, pin kodumu unuttum bana yardımcı olun' diyen, itfaiyeyi araması gerekirken 112’yi arayan bir takım çağrılar aldıklarını belirten Şimşek, “Bize yalandan hasta var deyip arayan, şurada kaza oldu deyip arayan çağrılarda alıyoruz. Bu çağrılar sonucu inandırıcılığı tartışmalı olup da ekipleri gönderdiğimizde ekipleri gereksiz yere meşgul ettiğimiz çağrılar alıyoruz. Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışmalar doğrultusunda bizi arayan kişilerin yer ve telefon numarası tespitini sistem üzerinden yapabiliyoruz. Yeni düzenlemelerle de bu tarz asılsız ihbar ve çağrılarda bulunan kişilere 250 TL para cezası uygulanıyor. Eğer vatandaş bu çağrılara devam ediyorsa cezası iki katına çıkıyor” diye konuştu.

Şimşek, vatandaşların bu tarz davranışların eğlenceli olduklarını düşünürken, düşünmeleri gereken bir noktada kendi ailelerinden birinin de acil ambulansa ihtiyaç olup, bizi arama ihtiyacı duyduğunda 112’ye ulaşamamaları bu tarz çağrıların sonucu olduğunu belirtti. Şimşek, “Ambulanslarımız taksi olarak düşünülmemeli, eğlence aracı yapmak için 112 komuta kontrol merkezi aranmamalı, gerçek hastalarımız mağdur edilmemelidir” şeklinde konuştu.

RİZE

 

 

Editör: HABER MERKEZİ