MHP Rize Belediye başkan adayı Rize, Artvin tabipler odası başkanı Doktor Zelkif Akgül önceki gün www.nabiz.tv de Gazeteci Gençağa Karafazlı’nın hazırlayıp sunduğu  ‘işin gerçeği ’adlı programın konuğu oldu.

Gazeteci Gençağa Karafazlı’nın hazırlayıp sunduğu  ‘işin gerçeği ’adlı programın konuğu olan ve Karafazlı’nın çeşitli konularda yönelttiği soruları yanıtlayan Zelkif Akgül, AK Parti belediye başkan adayının kim olacağıyla ilgilenmediklerini, medya ve para güzü olan bir parti olmadıklarını o neden çalışmalara erken başladıklarını hedeflerinde Rize’ye hizmet etmek için 53 projeyi hayta geçirmek olduğunu belirtti.

MHP Rize belediye başkan adayı Dr.Zelkif Akgül adaylık süreciyle ilgili bir soruya; “Resmi olarak 3 aday adayıydık. Ama gayri resmi 4-5 tane daha konuşulan isim vardı.Demokrasinin en doğal görünüşü. Herkes adaylık için başvurabilir. Herkes konuşulabilir. Önemli olan ilan edilen, aday edilen kişiyle ortak bir payda da buluşmak.

 Bundan sonraki seçim sürecinde beraber çalışabilme refleksini ortaya koyabilmek. Adaylığımız ile ilgili parti içerisinde herhangi bir sıkıntı, sorun yaşamıyoruz. Bilakis MHP nin içerisinde çeşitli grupları farklı mailleri ortak çatı altında toplamak için önemli bir görüntü ve şemsiye ortaya koydu. Bu şemsiyenin içerisinde bütün MHP’liler bize sempati ile yaklaşan herkesi bu süreç içerisinde bu çatının altına toplayarak seçim sürecine gideceğiz. Şuanda da Resmi adaylığımızı ilan edip bundan sonra yolumuza bakacağız.

Rize’de iki dönemdir AKP belediyesi var sizde bu belediyenin yönetimine talipsiniz. Nelerden şikâyetçisiniz.

Ak Partinin aday belirleme süreci bizi ilgilendirmiyor. Çünkü biz yola girdik ve kimsenin adayına göre yaklaşımına göre de seçimi belirleyecek değiliz. Biz projelerimizle gördüğümüz yanlışları düzeltmeye çalışarak ve bu yapmak istediklerimizi herkese anlatarak bu süreci sürdüreceğiz. Diğer Partilerin ne yaptığı bizi ilgilendirmiyor. Diğer partilerin ne yaptığı bizi kesinlikle ilgilendirmiyor. Çünkü biz yola girdik, sürece erkenden başladık. Erkenden başlamamızın bir kaç tane avantajı var. Bunlardan bir tanesi, biz hem medya gücünü hem de para gücünü kullanabilen bir parti değiliz. Biz zengin bir çiftçi gibi tarlasını sürüp ürün alacak bir kişide değiliz. Biz sadece sabah erkenden kalkıp kazma kürekle, yani anlatmamız gerekenleri anlatıyoruz.

Rize’de neler yapacaklasınız?

Öncelikle neler yapmayacağımızı anlatayım sizlere. Biz Rize de asla ve asla korkutan bir belediyecilik anlayışı yapmayacağız. Kimseyi korkutmayacağız. Biz Rize’de inşaatı rant peşine düşmeyeceğiz. Herkesle ortak paydalar oluşturacağız. Anti sosyal bir belediyecilik yapmayacağız. İnsanları parti ya da başka bir şekilde ayırmayacağız. İnsanların güven duymayacağı bir belediyecilik yapmayacağız. Aksine insanların güvenini kazanan bir belediyecilik anlayışı yapacağız. Asla ve asla çeşitli güçlerin arkasına sığınarak bir belediyecilik anlayışı ortaya koymayacağız. Bizim anlayışımız hizmet ve üretkenlik olacak. Belediye yerel seçimlerindeki partimizin ana sloganı üretken belediyeciliktir. Ortada bir nema varsa eğer bu nemayı halk ile beraber halka kullanacağız...

Nasıl bir kadro oluşturacaksınız?

Benim kişisel avantajım, belediye meclis üyelerinde de bunu seçerken dikkat edeceğiz. Asla ve asla belediyecilik üzerinden geçimini sağlayan belediyecilik üzerinden geleceğini hazırlayan bir belediyecilik anlayışı yapmayacağız. Bu saydığımız maddeler bizim neler yapacağımızın göstergesi. Zaten yapmayacaklarımızı yapmasak bile bu zaten demek ki Rize de iyi bir belediyeciliğin olduğunu gösterir.  Biz önce yapmayacaklarımızdan başladık. Biz buradan ne söylersek söyleyelim bu bizim kendi değerlendirmemiz olur. Ama Rizeli hemşerilerim bu benim gördüğüm ya da düşündüğüm doğrultuda bunu değerlendiriyorsa zaten sandıkta bunun sonucu zaten yansıyacaktır. Tabi şöylede bir tablo var, Rizeli vatandaşım gördüğü yanlışa olumsuz bir belediyecilik anlayışına mutlaka son verecektir.

Rize’de ciddi bir muhalif oyu var bunları alabilecek misiniz?

Rize’de % 60 bir muhalif oy var. Bu çok ciddi bir rakam, evet belki geriye kalan %40 oranını şuanda değiştiremeyiz fakat bizler yaptıklarımızı vatandaşlarımıza anlatacağız ve takdiri onlara bırakacağız. El betteki bu % 60 lık muhalif oyun hepsi bizim değil her kesimden insanlar var. Ama %  60 muhalif oy bütün Türkiye’de olduğu gibi Rize’de de muhtemelen bir başka önde gidecek parti ya da kişi arayacak. Ak partinin aldığı oylarda hiçbir artış olmaz en iyi ihtimalle aldığı oyu korur.

Rize Belediyesi ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Belediyenin çok ciddi borçları var 2009 seçimlerinde şu anki belediye Başkanı şöyle bir ifade kullandı “Biz Merkezi Yönetimden Hiçbir Katkı almadan çok güzel şeyler yaptık” şuan aynı süreç devam ediyor. İktidar Belediyesi olmuş olmanın Rize’ye bir katkısı yok zararı var. Gidip bir şey istemiyorlar, yatırım istemiyorlar, katkı istemiyorlar, para pul istemiyorlar tatbiki kısıtlı bütçeli yerler genel bütçeden bir şeyler talep edecektir.

Bizde sıkıştığımızda bu talebi yapa caz. Merkez yönetimin sen benden değilsin sen iktidar partisinden değilsin MHP’lisin sana hiç bir şey vermiyorum deme lüksü ve hakkı yok zaten. Hatta Eskişehir DSP’nin adayı bakın çok güzel imkânları yaratıyor talep ediyor ve hizmet ediyor. Balıkesir ve Fethiye belediyesi de MHP ye ait bunlarda genel bütçeden katkı alıp hizmetlerini yapıyorlar. Genel bütçeden Rize’ye katkı almayı bilmiyor veya beceremiyorsan bu kimin kabahati olacak. Merkez yönetimin özellikle muhalif bir partinin elinde olan Rize Belediyesinin daha çok imkan ve kaynak aktarma gereği ve psikolojik baskısı altında hissedecektir çünkü kendi adamına veremiyorum idare et diyebilir ama bana diyemez ben projelerimle yapmak istediklerimle yapacaklarımla gittiğim zaman eğer bunlarda doğru projeler ise sana yardım ve Katkı sağlamıyorum diyemez derse zaten kendi ipini çekmiş olur dolayısı ile şuana kadar iki dönem Rize’de Belediyecilik sürecinde ne Genel Bütçenin bir katkısı nede yereldeki imkanların doğru yönlendirilmesi söz konusudur.

Belediye çalışanlarıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Rize de dükkânlar satıldı belediyen malvarlığı öyle veya böyle tüketildi. Rize’de Belediye işçilerine 6-7 yıldır zam yapılmadı. Biz gelince zaten % 40 zammı garanti ediyoruz bu insanların hakkı bu insanlar çalışmıyorlar mı hizmet vermiyor mu zaten insanların moral motivasyonlarını artırmak için onların hak ettiği şeyleri vermek zorundasın ben vermem asarım keserim işten atarım gibi bir şey bizim söyleme lüksümüz yok zaten doğruda deil. Bizim kendi gözlemimiz biz Rizede bir iktidar belediyesinin sahip olduğu bir belediyeyi bir kenara koyalım, normal bir belediyenin muhalefet belediyesinin bile imkânların çok gerisinde ortaya konulan belediye hizmeti ile yaşıyoruz. 

Mevcut belediyenin ortada hiçbir projesi yok şöyle bir bakın Rize’de ekstra katkı sağlayan bir proje yok. Rize’deki şehir içi yollarını karayollarına yaptırdılar, Kültür sitesi kültür bakanlığının,  sahildeki yerler iller bankası tarafından yaptırıldı. Biz Rize’ye 53 proje ile geliyoruz bu projelerimizi arkadaşlarımızla birlikte önümüzde ki süreçte kamuoyu ile paylaşacağız”

İlker Kurşun

 

Editör: HABER MERKEZİ