Anavatanı Güney Amerika olan ve 4 yıldır Rize’de deneme üretimi yapılan Stevia bitkisinin 4. yılında ilk hasat ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu tarafından Çin’den Stevia Fabrikası için gelen Çinli Misafirler eşliğinde gerçekleştirildi.

Stevia’nın denenme süresinin tamamlandığını dile getiren ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu “Sayın Cumhurbaşkanımız burayı ziyaret ettiğinde kendisiyle birlikte hasadını yaptık ve yine ismini hep beraber Rize Şekeri olarak verdik. Şuanda ’Stevia’ fabrikasını kurma sürecimiz devam ediyor. Şuanda Çinli misafirlerimiz var. Stevia üretiminde en önde olan ülke Çin” dedi.

Stevia’nın Rize’de denendiği 4 yıl içerisinde olumlu sonuçlar verdiğini sözlerine ekleyen Sütlüoğlu “Anavatanı Güney Amerika olan ve asrın bitkisi olarak adlandırılan bir bitki bu. İnsan sağlığı açısından şekerin taşıdığı hiçbir olumsuzluğu taşımayan inanılmaz bir bitki. Stevia’nın bu topraklarda yetişip yetişmeyeceği konusu 4 yıl evvel bizim gündemimize geldi. Anavatanına giderek yerinde bu bitkiyi inceledik. Sonra burada fidanlarını getirerek denemeye başladık. Bu yıl 4. yılımız ve bu bitki gayet verimli bir şekilde yerin altından çıktı. Çok yıllık çalı türü bir bitki bu. Hasadını yaptık, gayet canlı ve verimli sonuç elde ettik. Anavatanı Güney Amerika ama artık dünyaya yayılıyor. Bizde bunun işin başında farkına vardık, yani çay gibi çok geç fark etmedik. Her yıl dünya pazarında pazarı büyüyor ve üretim yetersiz. İnşallah fabrikasını kurduktan sonra bunun fidanını vatandaşa dağıtacağız. Alım garantisi getirip vatandaştan bu ürünü alıp işleyeceğiz. Bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bu ahsadın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

ÇAYKUR’un tarihi günler yaşadığını ve amaçlarının hayırla yad edilmek olduğunu ifade eden Sütlüoğlu “Tarihi günler yaşıyoruz. Hemen yanı başımızda kivi bahçemiz var. O da ilk olarak burada denenmişti. Buradan hareketle bölgeye yayılmıştı. İşte bu da ilk Rize Şekeri dediğimiz Stevia bahçemiz. İnşallah bizi de Zihni Derin’i Ali Rıza Erten’i ve çayda emeği geçen herkesi hayırla yad ettiğimiz gibi bizi de hayırla yad ederler” şeklinde konuştu.

 
Editör: HABER MERKEZİ