Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye'nin hem jeostratejik hem de jeolojik riskler ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Rize'de katıldığı 4. Ulusal Taşkın Sempozyumu sonrası yüksek heyelan riski altındaki Köprülü Köyü'nde incelemelerde bulundu. Son bir aydır köyün üçte ikilik bölümünde meydana gelen toprak kaymaları ve hasar gören binaları yerinde inceleyen Kaynak, burada yaptığı açıklamada 'Türkiye hem jeostratejik olarak hem de farklı riskler ile karşı karşıya. Suriye'de terör ile mücadele ediyoruz. DAEŞ terörü ile. Doğu'muzda, Güneydoğu'muzda PKK terörü ile mücadele ediyoruz. Bütün Türkiye'de FETÖ terörü ile mücadele ediyoruz. Jeo stratejimiz böyle. Ama jeolojik olarak da riskli bir bölgedeyiz. Türkiye fay hatları ile dolu. Ovamız az. Dağlık ve derin vadilere sahibiz. Türkiye'nin şöyle riskleri de var. Biz ilk kez Türkiye'de afetlerden önce tedbir alabilir miyiz diye Rize'de bir sempozyum düzenledik. Doğu Karadeniz'e afetler sonra son beş yılda 1 Milyar TL para harcamışız. İstiyoruz ki bunu gerekli tedbirleri alma noktasında önceden harcayalım. Hiç olmazsa can zayiatı olmasın. Biz inşallah bundan sonra bütçe imkanlarını zorlayarak, afetlerden sonra para harcamak yerine afetlere hazırlık yapmak istiyoruz' dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Rize’de

'Rize bölgenin afet üssü olacak'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye'de ilk kez Rize'de gerçekleştirilecek yeni bir uygulama ile Rize'de bölgeye hizmet verecek olan bir Afet Merkezi kurulacağını söyledi. Kaynak konuyla ilgili olarak, 'Biz Rize'yi Türkiye'de bir ilk olarak bir Afet Arama Kurtarma Merkezi yapmak istiyoruz. Rize, Artvin ve Trabzon, Türkiye'de sel ve afetlerin en yoğun yaşandığı iller. Rize'de afetler ile ilgili hem bir lojistik merkezi hem de arama kurtarma bölge merkezi yapacağız. AFAD'ın bölge merkezleri yok ama burayı öyle donatacağız ki bu civarda oluşacak bir afette ilk müdahale merkezi Rize olacak. Buda Türkiye'de bir ilk. Pilot bölge olarak bunu Rize'de yapıyoruz' diye konuştu. Kaynak, incelemelerinin ardından Rize'den ayrıldı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Rize’de

Editör: HABER MERKEZİ