Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) 2005 yılında yapılan başvuru sonucunda yapılan incelemeler sonucunda 2007 Aralık'ta Rize bezi (Feretiko) tescillenirken, bazı sorumsuz tüccarların fazla kâr amacıyla daha ucuz olan Şile bezi ve ürününü Feretiko adı altında satışa sunduğu iddia edildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Rize Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Gafur Karali, asıl Rize bezi'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi yörede yetiştirilen kenevirlerden elde edilen iple, evlerde bulunan Feretiko tezgâhlarında işlenen bezler olduğunu belirterek, 'Günümüzde maalesef kendir üretimi yapılmadığı için, bu ihtiyaç dışardan karşılanıyor. Yine de kendir ipliği dışardan karşılanarak, Rize'de üretimi yapılan bez, Rize bezi olarak kabul ediliyor. Çünkü Rize bezinin özelliği yüzde yüz kendir ipliği ile el tezgahlarında işlenen doğal bir üründür.' dedi.

Piyasada bazı tüccarlar tarafından Rize bezi adı altında Rize bezinden daha ucuz ve iplik olarak yüzde 50 pamuk ve yüzde 50 polyesterden oluşan Şile bezi ve ürünlerinin satıldığını doğrulayan Genel Sekreter Karali, 'Bu uygulama hem etik açısından, hem de Rize bezinin geleceği açısından doğru bir davranış değildir. Yöremizde marka haline gelen Feretiko'ya zarar vermemeliyiz.' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ