Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Giresun Üniversitesi Sivil Savunma Uzman Ertuğrul Yalçın, 'Denizlerimizin yapısı, tanımadığımız kıyılar, yüzme kurallarını bilmemek, hem yetişkinler, hem çocuklar hem de gençler için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor' dedi. 

Yeni acıların yaşanmaması ve başta Karadeniz'e yabancı üniversite öğrencileri olmak üzere, gençleri ve vatandaşları uyaran Yalçın, 'Karadeniz sahillerinde görülen ve aslında bir doğa olayı olan güçlü akıntılar, aynı zamanda bizler için birer yaşamsal tehdit oluşturuyor. Karadeniz'e özgü, rüzgârlı ve dalgalı havalarda sıkça görülen ve çok kuvvetli akıntılar olarak bilinen çeken akıntılar, sığ sudan derin suya hareket eden, özellikle fırtınalı havalarda dalga yüksekliği arttıkça gücü de artan ve bazen çok iyi yüzme bilenlerin dahi karşı koyamadığı bir doğa olayıdır. Boğulmalarda, güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalarken yorgun düşüp kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucu gerçekleşiyor. Bu anlarda, boğulanları kurtarmaya çalışanların da boğulma tehlikesi yaşadıkları, hatta yaşamlarını yitirdiği görülebiliyor' diye konuştu.

“GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMIŞ PLAJLAR TERCİH EDİLMELİ”

Doğu Karadeniz sahillerinin hangi noktalarında çeken akıntıların görülmekte olduğu henüz bilinmediğini belirten Yalçın, 'Bu nedenle, her sahil şeridi, dalgalı ve rüzgârlı havalarda risk oluşturuyor. Uzmanlar, kıyılarını çok iyi tanımadığımız yerlerde, özellikle dalga yüksekliği diz seviyesini geçen ve dalga akıntısı güçlü olan havalarda denize girilmesini tehlikeli buluyor. Ayrıca, vatandaşlarımızın deniz sezonunun açılması ile birlikte, boğulma ve denizde meydana gelebilecek olumsuz olaylara karşı ruhsatlı plaj işleten, belgeli cankurtaran istihdam etmiş, can yeleği, can simidi, gözlem kulesi vb. ekipman bulunduran ve deniz eğlence araçları standartlara uygun ve her türlü güvenlik önlemi alınmış tesisleri tercih etmeleri, çok önemli bir koruyucu ve önleyici hususlar olarak altı çiziliyor' dedi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE YAPILMASI GEREKENLER

Olası bir boğulma tehlikesine karşı alınması gereken koruyucu önlemleri sıralayan Yalçın şunlara yer verdi:
'Dalgalı ve rüzgarlı havalarda denize girmeyiniz. Denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih ediniz. Çocuklarınız denizdeyken gözlerinizi onlardan ayırmayınız. Kendiniz ve çocuklarınız için denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi kurtarıcı malzemeler bulundurmayı ihmal etmeyiniz. İyi yüzme bilmiyorsanız, kesinlikle tek başınıza denize girmeyiniz. Yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakınız. Bütün bunlara dikkat etmenize rağmen 'çeken bir akıntı'ya kapılırsanız: Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yorulmayınız. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin veriniz. Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulunuz. Akıntısız rotaya ulaştığınızda, sahile doğru yüzmeye çalışınız. Sahile yüzemeyecek durumdaysanız, su üzerinde kalmaya çalışınız ve elinizi kaldırarak yardım isteyiniz. Enerjinizi boşa harcamamaya çalışınız. Bu esnada lütfen sakin olunuz. Sakin olmak ve panik içerisine girmemek hayatınızı kurtaracaktır. Deniz içerisinde elini kaldıran birini gördüğünüzde bu kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu biliniz! Kişiyi sakin olması konusunda (ses vb. yollarla) uyararak cankurtaran çağırınız. Cankurtaran yoksa can simidi, halat vb. deniz malzemeleri atarak yardım ediniz. Bu esnada önce kendi güvenliğinizi sağlayınız. Sakin, bilgili ve kendinize güveniniz varsa yardım ediniz. Telaşlı ve heyecanlı iseniz tehlikeye atılmayınız, çevreden yardım isteyiniz. Unutmayınız; siz de bir gün kurtarılmaya muhtaç olabilirsiniz. Hayatımızı önemseyelim; güvenli yaşam için bir adım atalım. Güvenli yaşam hepimiz hakkıdır. Ve güvenli yaşam, her şeyden önce kendi isteğimize, istencimize, bilgimize ve davranışlarımıza bağlıdır. Güvenli bir deniz mevsimi için öncelikle yüzmeyi bilimsel tekniklerine uygun şekilde öğrenelim. Suda boğulmalarda ve tüm vakalarda ilk yardım yapabilmek için İlk Yardım Yönetmeliğine uygun mutlaka “ilk yardım eğitimi” alalım. Bilgi hayat kurtarır... Olimpik yüzme havuzu bulunan ve başarılı sporcular çıkartan ilimizde, hem yüzme bilmeyenler, hem de yüzme tekniğini geliştirmek isteyenler için eğitim olanakları bulunmaktadır.'

 

Editör: HABER MERKEZİ