Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Ural Akbulut, başörtülü öğrencilerin ODTÜ veya Bilkent gibi üniversiteleri kazanamadıklarını ancak Açık Öğretim Fakültesi'ni okuyabildiklerini iddia etti. Akbulut'un sözlerine sert tepki gösteren İmam Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, “Rektör saçmalıyor” dedi.

TV8'de Erkan Tan'ın hazırlayıp sunduğu “Erkan Tan ile Başkent'ten” isimli programa katılan ODTÜ Rektörü Prof. Akbulut, başörtülü öğrencilerin katsayı problemi yüzünden yurtdışında okumak zorunda kaldıklarının hatırlatılması üzerine “Türbanlılar ODTÜ'ye girecek kadar puan alamıyor” dedi.

ODTÜ'YE GİRECEK PUAN ALAMIYORLAR

Akbulut şöyle konuştu: “Ben 40 yıllık öğretim üyesiyim, çocuk değilim. Türkiye'de türbanlılar ODTÜ'ye Bilkent'e girecek kadar puan alamıyor. Bu öğrenciler, bu üniversitelere girip türbandan dolayı okullarını bırakarak başka ülkelere gitmiyorlar. Genelde bu öğrenciler Açık Öğretim'e giriyorlar. Buradaki düzgün üniversiteleri kazanıp bırakıp yurt dışına giden yok.” Akbulut'un sözlerine tepki gösteren ÖNDER Başkanı Sula, “Rektör saçmalıyor” dedi. Sula sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu çok da bilmiş bir edayla da söylüyor. Öğretim üyesiyim, bu işin erbabıyım diyor ve başörtülülere hakaret ediyor. Kaç tane başörtülü kız tanımış bu rektör. Kaç tanesiyle aynı ortamda bulunmuş. Böyle saçma sözler mi olur? Bu cümlenin içinde zımnen şu var: Aklı başında, uyanık ve zeki insanlar başlarını örtmez. Geri zekalı ve aptallar başını örter. Başını örtenler onun okulunu kazanamıyorlarmış, boşuna yaygara koparıyorlarmış. Bunu söyleyen bir üniversitenin rektörü ve biz buna çocuklarımızı emanet ediyoruz. Başını örtenlerin bir bölümü imam hatip mezunu. Başka okullarda okuyup başını örtenler de var tabi. Bunlar okul sıralarında bu katsayı engelinden dolayı büyük bir stres altında okuyorlar. Bu sıkıntılara rağmen 280 puan üzerinde ham puan alan yüzlerce öğrenci bize başvuruyor ki bu puanla Türkiye'de girilemeyecek üniversite neredeyse hiç yok.

AVUSTURYA'DA REKOR KIRDILAR

Bu rektör neye dayanarak hangi anket çalışması yaparak ve ne tür donelerle konuşuyor bilemiyorum. Fakat tüm olumsuz koşullara karşın öğrencilerimiz yüksek puanlar elde ediyorlar. Burada başörtüleriyle okuyamadıkları için ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya Güney Kore ve Avustralya'ya okumaya gidiyorlar. Bunlar mesela Avusturya'da üniversitenin rekorunu kırabildiler. Yüksek lisans dahil üniversiteyi 3 yılda bitiren var. Tıp fakültesini 4.5 yılda bitiren var.”

İYİ PUANLAR ALDIK AMA

Yasak sebebiyle yurtdışında okumak zorunda kalan öğrenciler, 'Türkiye'de örtümüze, Avrupa'da bilgimize bakıldığı için Avrupa'da okuyoruz' dedi. Başörtüsü mağdurlarından Tuğba Balkar, '1998'de ÖSS'ye girdim. Sözel dalda 465 puan aldım. Puanım Boğaziçi Felsefe bölümünü tuttuğu halde, başörtüsü sorunu olduğu için eğitimime devam edemedim ve yurtdışında okumak zorunda kaldım' dedi. Eğitimini Viyana'da sürdüren öğrencilerden Elif Esen ise, 2000 yılı ÖSS'de yabancı dil sınavında 142 puan aldığını ve sıralamaya girdiğini söyledi. Elif Esen, 'Puanlarım kesildiği için burslu olarak okuyabileceğim Bilkent'e paralı olarak yazıldım, ancak başörtüsü sorunu nedeniyle okuyamadım.' dedi.

vatan 

haber: 8sutun.com

Editör: HABER MERKEZİ