AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı ve Milletvekili Hikmet Ayar “anaysa değişikliğiyle birlikte Türkiye’de rejim değişikliği oluyor” diyenlerin doğru söylemediğini belirterek, 18 maddelik değişiklikte rejimle alakalı hiç bir maddenin olmadığını vurguladılar.

İl Başkanı Avcı ve Milletvekili Ayar beraberindeki il yönetim kurulu üyeleri ve il genel meclis başkanı Mehmet Kazancı’yla birlikte referandum çalışmaları kapsamında ziyaretlerine devam ediyor. Esnaf ve vatandaşla bir araya gelerek anayasa değişikliği hakkında bilgi veriyorlar.

 İl başkanı Avcı ve Milletvekili ayar ziyaretler sırasında konu ile ilgili yaptıkları açıklamalarda ise şunları söylediler, “Cumhuriyet milletimizin en kıymetli kazanımıdır ve Türkiye rejimi demokratik bir cumhuriyettir. 18 maddelik anayasa değişikliğini, rejim değişikliği olarak lanse edenler kafa karışıklığı peşindedir. Rejim nedir?  Rejim; egemenlik hakkına göre, devletin niteliğini ve yapısal özelliğini kapsar. Devletin şekli cumhuriyet, cumhuriyetin nitelikleri ise demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olmasıdır. Yapısal özelliğe baktığımız zaman ise ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün, yani üniter devlet oluşudur. Bu anlamda anayasa da belirtildiği üzere Dilimiz Türkçe, milli marşımız istiklal marşı, bayrağımız ay yıldızlı bayrak ve başkentimiz Ankara’dır. Tüm bu unsurlar Türkiye cumhuriyeti devletinin rejimini belirleyen unsurlardır. Bunlarla ilgili 18 maddelik anayasa değişikliğinde hiç bir düzenleme söz konusu değildir.  “Anayasa değişikliğiyle rejim değişiyor” söylemi, hayali bir söylemdir. Kanunla yapılan düzenlemenin ana omurgası Türkiye cumhuriyetinin rejimiyle değil hükümet modeliyle ilgilidir. Bu model cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olarak’ tanımlanmıştır.”

 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ