Çayeli Belediyesi etkinlikleri çerçevesinde konferans vermek üzere Çayeli'ne davet edilen 9 Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Terzioğlu, Çayeli'ne gelerek çok amaçlı Kültür Merkezi'nde 'Genetik ve Sağlıklı Yaşam' adlı bir konferans verdi.

Konferansa İlçe Kaymakamı Mehmet Aktaş, Belediye Başkanı Rıza Çakır, Belediye Başkan Yardımcısı. Mustafa Baltacı, İlçe Müftüsü Mehmet Ceylan, daire amirleri ve okul müdürleri öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Ortaöğretim öğrencileri ve diğer iştirakçilerin bir saat boyunca dikkatle izlediği konferansta Terzioğlu Genetik yapıların hangi hastalıklara temel teşkil ettiğinin artık bilindiğini o nedenle doğum öncesi cenin üzerinde yapılacak tanının ileri yaşlarda insan sağlığına önemli katkılar sağlayacağını anlatarak;'Günümüzde Emniyet teşkilatının faili belli olmayan olayları aydınlatmada genetik teknolojisi kullanılarak son derece başarılar elde ettiği kanıtlanmıştır' dedi.

Beş tatlı kaşığı muhallebi üzerinde Türkiye nüfusu kadar gen bulunduğunu ifade eden Terzioğlu, çocuğumuza aktardığımız genin bir tatlı kaşığı genin milyonda biri kadar olduğunu söyledi.

Evlilik öncesi (hastalıklar bakımından )aile şeceresi tutarak mutlaka doktora danışılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Orhan Terzioğlu 'Tüketilen sigaralarda dört bin çeşit madde var. Bunlar insandaki algılama gerçeğini tersine çevirerek 146 genetik
yapı bozukluğuna sebebiyet verir' dedi.

Günde bir paket sigara içen her 100 kişiden 12 sinin 10 yıl içinde kanser olacağını anlatan Terzioğlu insanların 'Meşguliyet Tedavisine' önem vermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Konferansta Terzioğlu, sigarada katkı maddesi olarak bağımlılık yapan 15 çeşit ot bulunduğunu, reklâmları yapılan Redbul gibi, cola gibi içeceklerin kesinlikle alınmaması gerektiğini ifade ederek ayda iki kilodan fazla kilo verdirici gıda almanın Anorexsi hastalığını tetiklediğini ve beyne zarar verdiğini söyledi.

Mümkünse markalı yoğurt yenmemesini köy sütü alarak yoğurdu kendi evinizde yapmamızın faydalarından söz eden Terzioğlu 'Bol bol hareket edip oksijenlenmeliyiz' dedi. Terzioğlu; Bölgemiz insanının boyunun 10cm dolayında kısaldığını, üçgen şeklini aldığını Rize'nin fotosentez açısından zengin olduğunu bu nedenle herkesin haftada en az 40 dk. oksijen hareketi yapması gerektiğini belirterek;' insanın mutlu olduğu an trans halidir. Bölgede yürüyüş etkinliklerinin düzenlenmesi halinde Rize'de çokça görülen Psikosomatik hastalıklar kandilinden yok olacaktır' dedi.

Haber ve Fotoğraflar: M. Şemsettin SARI

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ