Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, şu an geçerli olan 2 YTL'lik ekmek kilogram fiyatının, Ramazan ayında kesinlikle artış göstermeyeceğini bildirdi.

      Balcı, Federasyon Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, geçen ay ''un fiyatlarının arttığı ve daha önce 32 YTL civarında seyreden fiyatların 37-39 YTL aralığına yerleştiğini'' söylediklerini hatırlattı.

      Yüzde 12-15 civarındaki bu artışın esnafı zora sokacağını ve hasadın tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Balcı, 2006'da 20 milyon ton olan buğday hasadının bu yıl 17 milyon tona düştüğünü belirtti.

      Federasyon olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini anlatan Balcı, Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarında 300 bin ton buğday bulunduğu ve gerekirse buna ilave olarak 300 bin ton buğdayın ithal edilebileceğini öğrendiklerini söyledi.

      Gerekli çalışmalara acilen başlanmasını isteyen Balcı, ülke genelinde 2 YTL olan ekmeğin kilogram fiyatının artmaması için tedbir aldıklarını belirtirken, ''Şu an geçerli olan 2 YTL'lik ekmek kilogram fiyatı, Ramazan ayında kesinlikle artış göstermeyecek'' dedi.

      Ramazan sonrasında ise maliyetlerin tekrar gözden geçirileceğini ifade eden Balcı, iyileşme olmaması halinde maliyetlerdeki artışın ekmek fiyatlarına yansıyacağını bildirdi.

      Balcı, Ramazandan sonra ekmek fiyatında ne kadarlık bir artış olacağının sorulması üzerine, ''Yüzde 10-15'lik bir artış gelir. Bu da ekmeğin kilogram fiyatının 2,25 YTL'ye tekabül etmesi demektir'' dedi.
     
    
PİDE FİYATLARI

      Balcı, Pide fiyatının bu Ramazanda 75 YKr olmasının düşünüldüğünü belirtirken, Ankara'da geçen sene ve önceki sene pide fiyatlarının değişmediğini ve 300 gramlık pidenin 60 YKr'den satıldığını hatırlattı.

      Halil İbrahim Balcı, Ramazana özel hazırlanan pidelerin fiyat olarak ekmeğe göre yüzde 20-25 daha fazla olacağını, bunun da ''makul'' olduğunu söyledi.
     
    
SİMİT ZAMMI

      Yüzde 25'lik simit zammına da değinen Balcı, Simitçiler Odasının federasyonlarına kayıtlı olmadığını belirterek, ''O esnafımızın da bu zammı tekrar gözden geçireceğini ve bir süre daha (50 kuruş yerine) 40 kuruş olarak devam edeceklerini düşünüyorum'' diye konuştu.

      Balcı, ekmekte gram serbestliği konusunda da ilgili yönetmeliğin yasalara aykırılık teşkil ettiğini ve bunun kaldırıldığını bildirdi.

      Yönetmeliğin kalkmasının her fırının istediği gramda ekmek üretebileceği anlamına gelmediğini anlatan Balcı, gerçek esnafın, kanunlara uyan, ruhsatlı üretim yapan esnafın ilgili kurumlardan fiyat alarak üretim yaptığını kaydetti.

haber1

Editör: HABER MERKEZİ