THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Amsterdam'da düşen THY uçağında ölenlerin anısına dikilen anıt için 'THY'nin imajına gölge düşürecek ve geleceğini tehlike altına sokacak maksatlı bu anıt dikme meselesine destek vermedik!' dedi

Göreve geldiği günden beri birçok gazetecinin söyleşi yapmak için kapısını çaldığı THY'nin çiçeği burnundaki Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun İtalya'nın 4. hat açılışı olan Bologna'da,'Ya burada söyleşi yaparız, ya da ben geri dönmem Hamdi Bey!' diyerek yakasına yapıştım. Baktı ki benden kurtuluşu imkânsız 'E haydi o zaman!' dedi ve kentin ünlü meydanı Piazza Del Nettuno'da sorularıma içtenlikle cevap verdi. Efendim, Türkiye'nin dış dünyaya açılan yüzü THY'ye dair merak ettikleriniz varsa bu söyleşiyi kaçırmayın derim... 

Roma, Milan, Venedik... Şimdi ise Bologna. Hayırlı olsun. Kaçıncı hattınız bu? 
Yurtdışında 120, toplamda 157'nci hat. 

Hedef ne peki? 
Bir kere hemen belirteyim ki 2010'da açılmasına karar verilen 11 hattımız daha var. Los Angeles, Washington, Ho Chi Min, Dakka, Şiraz, Soçi, Entebbe, Dar Es Selam, Akra, Basra ve en önemlisi Kuzey Irak. Yani Erbil. Ondan sonra 40 farklı yere daha uçmayı planlıyoruz. Arkadaşlar tespit edilen o hatlar üzerinde çalışmalar yapıyor. Karlı gördüğümüz hatların açılışını derhal planlarımıza alacağız. 

Neye göre belirliyorsunuz bu hatların açılışını? 
Hava trafiğinin olduğu her noktayı değerlendirmeye alıyoruz. Yolcu istatistikleri konusunda çalışma yapan MIDT adlı dünya çapında bir şirket var. Onların araştırmalarından faydalanıyoruz. Bunun yanı sıra şirketimiz içerisinde uzman arkadaşlarımız var. Çalışmalar yapıyorlar, biz de bu çalışmaların parelerinde yeni uçuş noktaları belirliyoruz. 

Peki bu hızlı büyüme, dört bir yana uçma hevesiniz tehlikeli değil mi? 
Değil. Çünkü THY bugün artık dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden. 

Çok iddialı bir söylem! 
Hayır iddia değil bu gerçek. Bunu ben söylemiyorum ki! Bunu uluslararası araştırma yapan kuruluşlar söylüyor. Bakın, THY boşa uçmuyor! Uçtuğu her yerden büyük kazançlarla dönüyor. Global krize rağmen Avrupa'da, Lufthansa, Air France ve British'in ardından yüzde 7.6'lık pazar payı ile en büyük 4'üncü şirketiz. Daha da önemlisi en çok kâr edeniyiz.

Ha bu arada öğrendik ki geçen yıl Amsterdam'da düşen uçağın anısına yapılacak törene destek vermemişsiniz. Uçakta yakınlarını kaybedenler tören için Amsterdam'a gitmek istediklerinde sizden bilet talep etmişler ama siz kabul etmemişsiniz. 
Siz gazeteciler bir haberi yaparken sağını solunu, etrafını düşünmüyorsunuz. Bakın THY Türkiye'nin milli havayoludur, onurudur, gururudur. Evet Amsterdam'da düşen uçak ve orada hayatını kaybedenler için çok üzgünüz. Ve kazanın yaşandığı günden bu yana hayatını kaybetmiş bütün insanların yakınlarına elimizden gelen desteği veriyoruz. Ancak o düşen uçakla ilgili Avrupa'nın en büyük havalimanı Schiphol'e dikilecek anıttaki niyetin arkasında ne var acaba diye sizleri düşünmeye davet ediyorum bir kez daha!
 
Düşünelim de neyi?
Bakın. Orada bir art niyet söz konusu. Siz bir havalimanına gittiğinizde, karşınızda uçağı düşmüş bir havayolu şirketinin anıtını görseniz o havayolu ile uçmak ister misiniz? Düşünün THY Amstredam'dan yılda 300 bin yolcu taşıyor. Yani toplamın yüzde 50'sinden fazlası. Günde 5 sefer yapıyor. Bazı havayolu şirketleri işte bu kapasiteyi bildikleri için THY'nin imajını zedelemeye çalışıyor. O anıtı o limanın ortasına dikerek insanlara sürekli uçağı düşen bir şirket algısı yüklemeye çalışıyor. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün mü? Bu oyunlara gelmeyiz. Biz elbette ki yaşadığımız acılardan dolayı üzgünüz. Ama bir havayolu şirketi olarak derdimiz, bu acıları anımsamak ve anımsatmak değil, bu acılardan ders çıkarıp yolumuza devam etmek. Özetle, THY'nin imajına gölge düşürecek ve geleceğini tehlike altına sokacak maksatlı bu anıt dikme meselesine destek vermedik!

Haklısınız! Ama anıt dikildi değil mi?
Dikildi maalesef...

Eee siz anıtın dikilmemesi konusunda bir mücadele vermediniz mi?
Verdik, verdik de başarılı olamadık! Sonuçta orada birileri THY'nin imajını zedelemeye karar vermiş. Ne yapabiliriz ki? Hollanda ile Türkiye arasında krize neden olacak bir tavır da alamayız ki!

Sizden kimse gitmedi mi açılışa?
Sadece Amsterdam müdürümüz gitti. O da nezaketen. Bir de uçakta hayatını kaybedenlerin yakınları. Onların biletlerini de biz verdik yine. O haberler her bakımdan yanlış yani. Sadece uçaktaki yolcuların talebini karşılamadık!

 

Sabah Gazetesinden Sevilay Yükselir’in röportajı

Editör: HABER MERKEZİ