Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete açılan Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Tüneline Ekrem Orhon’un adının verilmesi için Chance.org’da imza kampanyası başlatıldı.

Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayacak 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda bulunan ve 14 bin 300 metreyle bugün için Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyan ve 13 Haziran Çarşamba Günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete açılan Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Tüneline Ekrem Orhon’un adının verilmesi için Chance.org’da imza kampanyası başlatıldı.

Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre 1880 yılı Osmanlı Devleti'nin kalkınma çalışmalarında yer alan proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi olarak atıldı. O dönem kazma ve küreklerle yol yapımına başlanan bölgeye Rize’den de vatandaşlar gruplar halinde giderek çalışmıştı. Sonraki süreçte 1936’da Amerika’dan mühendis olarak dönen Ekrem Orhon, 1948’de Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde görev almaya başladıktan sonra Ovit Yolunun tamamlanmasını adeta kendine misyon edinmişti. 1963’de Rize Belediye Başkanı olduktan sonra 1983 yılında vefat edene kadar da ömrünü masa ve sahada bu yolun gerçekleşmesi için emek veren baba reis Ekrem Orhon’dan sonra 13 Mayıs 2012’de zamanın Başbakanı Erdoğan tarafından Ovit Tünelinin temel atılmasıyla hayal gerçekleşme sürecine girmişti.

Rize Lisesi Mezunları Grubu Chance.Org’dan kampanya başlattı

Rize Lisesi Mezunları paylaşım grubunda kıdemli mezunlardan Numan Uzun, Asım Beşikçi, Recep Ali Aksoylu ve Ertan Akgün’ün ömrünü adeta Ovit Tüneli Projesine adamış efsane Reis Ekrem Orhon’un adının bu tünele verilmesi dile getirilince Adnan Aksoylu tarafından Chance.org üzerinden imza kampanyası başlatıldı.

Chance.org üzerinden Ekrem Orhon’un adının Ovit Tüneline verilmesi için imza kampanyasını başlatan Adnan Yavuz Aksoylu, konuya dair görüşlerini “Karayollarında mühendis ve yöneticilik dönemlerinde, Rize’de 2 dönem yaptığı Belediye Başkanlıkları sürecinde Karadeniz’i Anadolu’ya bağlayacak bu en kısa ve verimli güzergahın gerçekleştirilmesini kendisine misyon edinmiş efsane reisimizin rüyasının gerçekleşmesini bir başka Rizeli, Sayın Recep Tayyip Erdoğan sağladı. Projenin gerçekleşmesi için masada, sahada ömrü boyunca emek veren, projenin her zaman gündemde kalmasını sağlayan ancak sonucunu göremeden vefat etti. Yöre halkının sevgisini, takdirini kazanmış, daima hatırla anılacak bir isim olan Ekrem Orhon’un adının Ovit Tüneline verilmesi devlet büyüklerimizden talep ediyoruz” şeklinde dile getirerek Rizeli hemşerilerinden, Rize Lisesi Mezunlarından, özellikle de yerel medya ve Rize’de söz sahibi olan, Ankara ile iletişimi kuvvetli yöneticilerden imza kampanyasına destek istedi.

Tünelin gerçekleşmesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Adnan Yavuz Aksoylu, “Nasıl Ordu ilindeki tünelinin adı, mühendisine saygı ve vefa olarak Nefise Akçelik Tüneli olmuşsa, Doğu ile Karadeniz'i birleştiren Ovit Tünelinin adının da, ona en çok emek veren Ekrem Orhon olması, büyük reise saygımızın ifadesi olacaktır” şeklinde sözlerini tamamladı.

İmza Kampanyasının linki: https://www.change.org/p/ula%C5%9Ftirma-denizcilik-ve-haberle%C5%9Fme-bakanli%C4%9Fi-ovit-t%C3%BCnelinin-adi-ekrem-orhon-t%C3%BCneli-olsun?recruiter=40538930&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=fb_send_dialog&utm_term=triggered

Haber: Metin Yardımcı

 

Editör: HABER MERKEZİ