Rize’de göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetiyle hastaneye giden vatandaşın ölümden döndüğü ortaya çıktı. Aort damarının yırtıldığı tespit edilen hasta acilen alındığı ameliyatın ardından yeniden hayata tutundu.
 
Rize’de 82 yaşındaki Yılmaz Kabil, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve halsizlik şikayeti dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisine müracaatta bulundu. Burada yapılan ilk tetkiklerinde aort damarının patladığı ve kanamasının olduğu anlaşılan Kabil, acilen ameliyata alındı. Yaklaşık 3 saat süren ve başarılı bir şekilde gerçekleşen kapalı yöntem ameliyatının ardından yaşlı vatandaş yeniden hayata tutundu.
 
Alınan bilgiye göre, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisine ani başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı ve halsizlik şikayeti ile başvuran 82 yaşındaki Yılmaz Kabil’in yapılan tetkikler sonucunda sırt kısmındaki aort damarında genişleme ve yırtık olduğu buna bağlı akciğer boşluğunda kanama meydana geldiği tespit edildi. Aynı zamanda Alzheimer hastası olan ve kontrolsüz hipertansiyon, kalpte ritim bozukluğu ve buna bağlı kan sulandırıcı ilaç kullandığı belirlenen hastanın kanamaya bağlı genel durumunda bozulma ve tansiyon düşüklüğünün bulunması doktorların adeta zamanla yarış etmesine neden olurken, Kabil bu nedenle acilen ameliyata alındı.
 
Hastayı acilen ameliyata hazırlayan Kalp Damar Cerrahisi ekibinden Yrd. Doç.Dr. Ozan Karakişi ve Yrd.Doç.Dr. Şaban Ergene, açık cerrahi için çok yüksek riske sahip olan hastaya kapalı yöntem ile tedavi seçeneği uyguladı. Hastanın hastaneye başvurusundan itibaren 2 saat içerisinde kasıktan girişim yapılarak aort damarı içeriden yama konmak suretiyle onarıldı. Akabinde de göğüs boşluğundaki kan boşaltıldı. Ameliyat sonrasında genel durumu düzelen hasta sorunsuz bir şekilde taburcu edildi.
 
Editör: HABER MERKEZİ