Vali Kasım Esen, öfkenin herkes tarafından hissedilebilen, ancak kontrol altına alınabilen bir duygu olduğunu belirtti.

 

Rize Valiliği, küçük suçların büyük suçları tetikleyeceğinden hareketle küçük suçların önlenebilmesi amacıyla başlattığı çalışmada insanların öfkelerini kontrol etmelerini sağlamayı hedefliyor.


Vali Kasım Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öfkenin herkes tarafından hissedilebilen, ancak kontrol altına alınabilen bir duygu olduğunu belirtti.


İnsanın engellenmesi, tehdit algılaması, önemli değerlerine saldırı olması gibi durumlarda öfkelenebildiğini ifade eden Esen, ''Öfke çok hafif bir tepkiden hiddete kadar farklı yoğunlukta yaşanabilmektedir. Öfkenin birçok sağlık sorununa yol açtığı da bir gerçektir. Ancak öfkenin ifade edilmemesi de sorunlara neden olabilir. Bu nedenle öfke kontrolünde temel amaç insanların, saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisi kazanmasıdır'' dedi.


İnsanlarda adrenalinin aşırı salgılanması sonucu vücudun yoğun bir şekilde enerji boşaltma ihtiyacı duyduğunu kaydeden Esen, ''Tıpkı şimşek çaktıktan sonra havada oluşan elektriğin bulutlar tarafından zapt edilemeyip toprağa düşmesi gibi insan bedenindeki aşırı yoğunlaşmanın kontrolsüz bir biçimde dışarıya vurulmasına öfke patlaması denir. Öfke patlamasına bağlı suçlar ise genellikle kişiye karşı işlenen öldürme, öldürmeye teşebbüs, darp, tehdit, hakaret gibi suçlardır'' diye konuştu.


Esen, Rize'de insanlarda öfke patlaması ve buna bağlı olarak meydana gelen suçların engellenebilmesi amacıyla bir çalışma yaptıklarını kaydederek, çalışmayı Başkent Üniversitesi öğretim üyeleriyle birlikte hayata geçirdikleri Sosyal Risk Faktörlerinin Araştırılması Projesi ile paralel olarak yürüteceklerini söyledi.


-RİZE'DE ŞAHSA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR FAZLA-


Vali Esen, Rize'de Türkiye ortalamasına göre hem şahsa karşı hem mala karşı işlenenler suçların düşük olduğunu, ancak suç kategorileri diğer yerlerle karşılaştırıldığında Rize'de şahsa karşı işlenen suçların mala karşı işlenen suçlardan fazla olduğunun görüldüğünü dile getirerek, ''Rize'de özellikle erkeklerde ve gençlerde oluşan enerjinin deşarj yöntemini bulmamız gerekmektedir. Bu sorunun yanıtı bulunduğunda suçlarla mücadele yöntemini bulmuş olacağız'' dedi.


Rize'deki bazı suçları analiz ettiğini belirten Vali Esen, ''İnsanlar önce tartışmaya başlıyor, sonra birbirine hakaret ediyor, ardından da silahını çekip karşısındakini yaralıyor, ancak sonra pişman olup teslim oluyor. Yani olaylar çok ani gelişiyor. Bu nedenle olaylara bilimsel yaklaşmak istiyoruz. Rize'de hakaret, darp gibi küçük suçlar Türkiye geneline göre yüksek değil ama basit nedenlerden dolayı işlenen suçların sıfır olmasını istiyoruz'' diye konuştu.


-ÖFKEYİ KONTROL ALTINA ALABİLMEK İÇİN SPOR-


Vali Kasım Esen, insanlarda aşırı sıcaklık, bunaltıcı iklim yapısı, yoğun nem gibi unsurların aşırı enerji birikimine neden olabildiğini, bunun da normal dışı davranışlara neden olduğunu kaydederek şunları söyledi:

 

''Ayrıca insanların para kazanacakları işlerin sürekli olması gerekir. Örneğin Rize'de insanlar, sadece kısa bir dönem, çay sezonunda iş yaptıkları zaman diğer zamanlarda ne yapacaklarını düşünürler. Bu da olumsuz bir enerji birikimine neden olur. O halde öncelikle insanların enerjisini boşaltabileceği yerlerin olması lazım. Bunun için spor bir yöntemdir. Bu nedenle Rize'de spor salonlarının ve sentetik çim sahalarının yapılmasına ağırlık verilmeye başlandı. Rize'den belki çok iyi sporcular yetişmiş ama spor tabana yaygınlaştırılmamış. Sporu tabana yaygınlaştırmak için spor turnuvaları düzenliyor, spor kulüplerini teşvik ediyoruz. Böylece insanların biriken enerjilerini boşaltmaları ve öfke patlamasının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Ancak bu kısa bir sürede gerçekleşmez, uzun bir süreç gerektirir. Ayrıca tek başına valinin veya bir kişinin yapabileceği bir şey de değildir. Herkesin bunun için istekli olması, el ele vermesi gerekir. Bu ancak böyle çözülür.''


-EBEVEYN EĞİTİMİNE ÖNEM VERİLİYOR-


Vali Esen, kültürel yetişme biçiminin de öfke patlamasına neden olabildiğine dikkati çekerek, bunun için ebeveyn eğitimine önem verdiklerini, anne baba okulları açtıklarını söyledi.

 

Okulların açık olduğu dönemde okul aile birlikleri ile ortak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Esen, diğer taraftan kültürün kitlelere yaygınlaştırılması için her ay bir kamu kurumunun değişik konularda konferans düzenlediğini kaydetti.


Ailelerin sadece fiziki ihtiyaçların giderileceği bir yer değil aynı zamanda duygusal, sosyal ihtiyaçların giderileceği yer olduğunu vurgulayan Esen, ''Bu nedenle ailelere, manevi ihtiyaçların giderilmesi vurgusunu yapıyoruz. Anne babaya, okullardaki rehber öğretmenler kanalıyla sürekli danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bunu sürekli hale getirerek aile içinde iletişimin artırılmasını hedefliyoruz'' dedi.


Vali Esen, suçlarla mücadelenin sadece polisin sorunu olmadığını, bunun toplumsal bir mesele olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

 

''Bu sorunlara toplumsal olarak sahip çıkılabilirse çözüm bulunur. Küçük sorunlar çözülemediğinde bu büyük sorunları tetikler, büyük sorunlar oluşur. Bu nedenle sorunlar küçükken çözülmeli, küçük suçların cezası neyse verilmeli. Ancak her küçük sorun da mahkemelere gidilerek çözümlenmemeli. Bu konuda toplumsal mekanizmalar ortaya çıkmalı. Hem dini hem milli bayramlarımızı çok iyi kullanmamız lazım. Eğer insanların bir araya geldiği zamanları iyi kullanabilirsek bir anda sorunların çözümlendiğini görebiliriz.''

 

 haber61

 

Editör: HABER MERKEZİ