Rizespor’un sahaya Yeşil Mavili çubuklu forma ile çıkması, 53 numaralı formayı ve kaptanlık pazı bantını taşıyanın bizim uşağımız olması bazılarına detay olarak gelebilir ama bizim için vazgeçilmez unsurlardı.

53 NUMARA ONA ÇOK YAKIŞIYORDU
53 numaralı forma ve kaptanlık Ümit Ozan Kazmaz’a çok yakışıyordu. Takım içinde çok farklı bir havası vardı. Hayatı önem taşıyan maçlarda attığı golleri hala hafızalarda güzelliğini korur. Ekstra Play - Off finalinde Diyarbakırspor’a uzatmalarda 103. Dakikada attığı gol Rizespor’a şampiyonluğun kapılarını açıyor, on bir yıllık Birinci lig hasret sona eriyordu. Ümit attığı golle Rizespor’u öne geçiriyor, Cengiz ise maçın bitimine iki dakika kala maçın skorunu belirliyor ve Rizespor 11 yıl aradan sonra Birinci Lige “merhaba” diyordu. Şampiyon kadro Trabzon Havaalanında dev bir konvoyla karşılanıyor, Rize’de adeta bayram havası yaşanıyordu. O Şampiyonluğun baş mimarlarındandı. Ya sonra bütün değerlerimiz gibi kıymeti bilinmeyenler arasında yerini aldı. Bize göre mert bazılarına göre asi olması bu durumun nedenlerindendi.

HAYATI MÜCADELEYLE GEÇTİ
25 Ağustos 1976 tarihinde Rize’de doğdu. Babası devlet memuru, annesi ev hanımıdır. Hayata çocuk yaşlarında atıldı. Sokaklarda simit sattı. Boyacılık yaptı. Liseden mezun olduktan sonra hayat şartları eğitimini yarıda kesmesine neden oldu. Ailesinden gizli gizli futbol oynamaya devam etti. 17 yaşında 30 milyara imza atarak sözleşme imzaladı. Akşam durumu öğrenen babası ona çok kızmıştı. Sabah ise de öpüp uyandırmıştı. Profesyonel futbol hayatına Çaykur Rizespor'da başladı. 7 Mayıs 1995 tarihinde Rizespor formasıyla ilk maçına bir 2. Lig maçında Sakaryaspor karşısında çıktı.

BABASININ ÖLÜMÜ ONU ÇOK ETKİLEDİ
1994-95 sezonunun ikinci yarısında iki maçta forma giydi. 1995-96 sezonunda 3. Lig takımı Bulancakspor'a kiralık olarak verildi. Bulancakspor ile her şey yolunda giderken ağabeysinin ölümü hayatını altüst etti. Tekrar futbola sarılmışken gelen bir telefon acı haberi veriyordu; ‘’baban öldü hemen gel’’ dediler. Yapayalnız kalmıştı. Futbolu bıraktı. Hayat onun için yeni başlıyordu. Evde annesi ve kız kardeşinin sorumluluğu tamamen ondaydı. Bulancakspor Başkanının yakın ilgisi ve futbol sevgisi tekrar kendisini sahalara döndürdü. Bulancakspor küme düşmemek için mücadele veriyordu. O ana kadar 9 gol atmıştı. İdmanlara çıkmadan direk maça çıktı. Bir maçta üç gol atarak ustalığı gösterdi. Başarılı bir sezon sonrası Gol Kralı oldu. Rizespor’a döndüğü 1996-97 sezonunda dört lig maçına çıktıktan sonra Pazarspor’a kiralandı. 20 gol atarak tekrar Gol Kralı oldu.

ATTIĞI GOLLE RİZESPORU BİRİNCİ LİGE TAŞIDI
Ve sonunda sevdalısı olduğu Rizespor’a geri döndü. Bir yılı 2. Lig, ardından 2 yılı Süper lig ve tekrar 4 yıl 2. Lig olmak üzere yedi yıl Rizespor’da 53 numaralı formayı taşıdı. Çaykur Rizespor, Ekstra Play - Off finalinde Diyarbakırspor’u uzatmada geçiyor. Normal süresi golsüz sona eren karşılaşmanın 103. Dakikasında Ümit attığı golle Rizespor’u öne geçiriyor, Cengiz ise maçın bitiminee iki dakika kala maçın skorunu belirliyor ve Rizespor 11 yıl aradan sonra Birinci Lige “merhaba” diyordu. Yaşı yirmi iki, takım kaptanı, sırtında 53 numaralı forma ve attığı golle Rizespor Süper lige çıkmıştı. Ve şampiyonluk yolunda o sezon fileleri 14 kez havalandırmıştı. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ona talip oldu. Transfer etmek istediler. Rizespor Başkanı Ekrem Cengiz nerdeyse bütün takıma yol verirken onu transferine mani oldu. Rizespor’dan sonra Ankaragücü’ne transfer oldu.

FUTBOL OYNADIĞI TAKIMLAR
Rizespor (1995), Bulancak (Kiralık 1995-96), Pazarspor (Kiralık 1996-97), Rizespor (1997-2003), Ankaragücü (2003), Diyarbakırspor (2003-04), Adanaspor (2004), Bursaspor (2004-05), Adanaspor (2005), Şanlıurfaspor (2005-06), Akçaabat Sebatspor (2006-07), Pazarspor (2007), Zonguldakspor (2008), Ofspor (2008-09), Pendikspor (2009), Beykozspor (2009-10), Ofspor (2010-11)
Profosyonel liglerde yer aldığı 355 karşılaşmada 129 gol attı.

FUTBOLDAN HİÇ KOPMADI
Yaklaşık 3.5 Yıl Rize’de futbol okulu çalıştırdı. Şimdilerde Ardeşen Prinçlik Kulübü’nde antrenörlük yapıyor. Ayrıca Osman Öksüz, Önder Demir ile birlikte Çay TV’de 90+3 programında yorumculuk yapıyor. Kaptan Ümit Ozan Kazmaz'ın kendisi gibi futbol tutkunu oğlu Boğaçhan Kazmaz Rizespor’a forması altında ter döküyor. Yalnız mevkileri farklı. Boğaçhan Rizespor’un U19 Takımının kalesini başarıyla koruyor.

Fatih Sultan KAR / İST

 

 

Editör: HABER MERKEZİ