Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Noel Baba imajının değişmesi gerektiğine inandığını, Noel Baba'nın kuzeyli, soğuk iklim insanı değil, bir Akdenizli olduğunu söyledi.

Bakan Günay, ''Sıcak, denizden çıkmış, denizcilerle meşgul olan, insanlarla meşgul olan bir sıcak iklim insanıdır. Bu konuda giysilerini hafifletmek, yine bir din adamı, yine belki rüzgarda saçı sakalı uçuşan, denizden çıkmış yarı balıkçı, yarı derviş böyle bir kılıkta bir Noel Baba resminin çok daha anlamlı olabileceğini düşünüyorum'' dedi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere geldiği Antalya'nın Kaş ilçesinden, evinin de bulunduğu Demre ilçesine geçen Bakan Günay, burada bir süre dinlendikten sonra Noel Baba Kilisesi'ne gitti. Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, Belediye Başkanı Süleyman Topçu ve Demrelilerce karşılanan Günay, inceleme öncesi kendisini kilise girişinde karşılayan görevlilerle sohbet etti.

Sohbet sırasında kilisenin bahçesinde bulunan tuvaletin çirkin görüntü oluşturduğuna işaret eden Günay, burada bulunan Noel Baba heykelinin önünde turistlerin fotoğraf çektirdiğini, heykelin arka tarafındaki tuvaletin çirkin görüntü oluşturduğunu söyledi.

Bakan Günay, yetkililerden, tuvaletin ön tarafına bir paravan koymalarını ve begonvil çiçeğiyle süslemelerini isteyerek, ''Bir sonraki gelişimde orayı bu şekilde görmek istemiyorum'' dedi. Daha sonra kiliseye giren Bakan Günay, kilisenin duvar resimlerini ortaya çıkaran arkeolog desinatörü Rıdvan İşler'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Günde yaklaşık 3 bin yabancı turistin ziyaret ettiği kilisenin tabanındaki mozaiklerin zarar gördüğünü ifade eden Günay, ''Bu mozaiklerin üzerine ahşap yürüme yolu yapalım. Yoksa zamanla bu mozaikler yok olacak'' diye konuştu. Gezi sırasında arkeolog desinatör Rıdvan İşler, kilise girişinde yapılan çalışmalarla gün ışığına çıkarılan bir resifi, Günay'a gösterdi. İnceleme gezisinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, evi Demre'de olduğu için buraya sık geldiğini ve her gelişinde Noel Baba Kilisesi'ni gezdiğini belirtti.

Kilisenin tabandan tavana çeşitli sorunlarının bulunduğunu kaydeden Günay, şunları söyledi: ''Noel Baba Kilisesi, bu yılın ve geçen yılın en çok ziyaret edilen anıtsal mekanlarından birisidir. Bu yılın 10 ayında, Noel Baba Kilisesi'ni yaklaşık 400 bin kişi gezdi. Türkiye'de çok önemli arkeolojik müzeler bile bu rakama ulaşamıyor. Buranın eksiklerini en kısa sürede gidereceğiz. Restorasyonun hızlandırılması ve kilisenin korunması konularında ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Burası benim özel olarak önem verdiğim alanlardan birisidir.''

-NOEL BABA'NIN İMAJI-

Bir gazetecinin, ''Medyada şortlu Noel Baba imajı yaratacağınız yönünde iddialar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Günay şu yanıtı verdi: ''Dünyanın Noel Baba olarak bildiği Saint Nicholas adlı aziz, bizim topraklarımızın yetiştirdiği bir ermiş, bir tür derviştir. Patara'da doğmuş, Myra'da yaşamış, dünya daha sonra onu Noel Baba olarak isimlendirmiştir. Hayırsever, özellikle gemicilere, denizcilere yardım ettiği bilinen bir ermiştir. Demre'deki Noel Baba Kilisesi'nde bazı haçlar çapa şeklindedir. Bu da denizcilerle bu azizin ilgisini gösteriyor.''

Noel Baba'nın doğduğu, yaşadığı toprakların neredeyse yılın 12 ayı denize girilebilen topraklar olduğunu vurgulayan Günay, şunları kaydetti: ''Ancak sonraki yıllarda bu hayırsever aziz ile ilgili Coca Cola firması bir imaj üretmiş ve buna Kuzey ülkeleri sahip çıkmıştır. Genellikle Amerika ve Avrupa'da soğuk iklim hakim olduğu için 6 Aralık, 24 Aralık, yılbaşı denilen tarihlerde Ren geyikleri üzerinde, kürklü giysiler içerisinde bir Noel Baba imajı çıkmış. Bu tamamen bir tür tüketim için uydurulmuş bir imajdır. Bu imaj, bizim sahillerimizde, bizim topraklarımızda yaşamış olan bir kişinin yaşam tarzını ifade etmiyor. Biz bu imajı değiştirmeyi düşünüyoruz.'' Noel Baba imajının değişmesi gerektiğine inandığını da belirten Günay, bu konuda dünyaya bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Günay, şöyle devam etti:

''Dünyaya şunu demeye çalışıyorum: Noel Baba'nın doğduğu topraklarda 6 Aralık'ta ya da 24 Aralık'ta denize girebilirsiniz. Noel Baba bir Akdenizlidir, kuzeyli değildir. Soğuk iklim insanı değildir. Sıcak, denizden çıkmış, denizcilerle meşgul olan, insanlarla meşgul olan bir sıcak iklim insanıdır. Bu konuda giysilerini hafifletmek, yine bir din adamı, yine belki rüzgarda saçı sakalı uçuşan, denizden çıkmış yarı balıkçı, yarı derviş böyle bir kılıkta bir Noel Baba resminin çok daha anlamlı olabileceğini düşünüyorum.'' Dünyada yaratılmış olan bugünkü Noel Baba imajıyla bir çelişki de yaşandığı için bir tartışma çıkabileceğini, bu tartışmanın da ilgiyi Demre'ye, Patara'ya çekebileceğini düşündüğünü ifade eden Günay, ''Bu konuda bir çalışmamız var. Hiç kimse mayolu, şortlu bir Noel Baba'dan söz etmedi.

Elbette bizim yeni simgede ifade etmeye çalışacağımız giysiler, bir hayırsever kişinin, bir olgun yaştaki insanın, bir ermişin, bir dervişin kılığına uygun olmalıdır elbette. Bazı arkadaşlar, karikatürize ediyor. Bütün derdimiz Noel Baba'nın Akdenizli, Demreli olduğunun anlaşılmasıdır'' diye konuştu. Bakan Günay, daha sonra 29 Ekim kutlamaları çerçevesinde kardeş kent protokolü çerçevesinde Demre'ye gelen Alman öğrencileri de selamladı.
Editör: HABER MERKEZİ