Artvin’in Murgul ilçesine bağlı Damar köyünde, Cengiz Holding’e ait maden işletmesine siyanür havuzu yapılması protesto edildi. Madende çalışan 900 işçinin de destek verdiği eylemde, vatandaşlar ’Murgul burada, Mehmet Cengiz nerede’ şeklinde slogan atarak tepki gösterdi. AK Partili Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ise bölge insanının sağlığını doğrudan ilgilendiren siyanür havuzunun kurulmasına müsaade ederek, gelecekte gelecekte çoluk çocuğun beddua etmesine vesile olmayacaklarını söyledi.

Cengiz Holding'in, Artvin’in Kafkasör Yaylası’nın üzerindeki Cerrattepe bölgesinden çıkartılacak olan altın madenini işleme ve ayrıştırma için Damar köyündeki ETİ Bakır Murgul İşletme A.Ş’de siyanür havuzları kurmasına bölge halkı sert tepki gösterdi. Murgul Siyanüre Hayır Platformu öncülüğünde yapılan eyleme Murgul ve çevre ilçelerden yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Esnafların kepenk kapatarak, çocukların da okula gitmeyerek destek verdiği eyleme ayrıca CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, AKP’li Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ile Yeşil Artvin Derneği Başkanı Avukat Bedrettin Kalın’da katıldı.

Köydeki top sahası önünde toplanan kalabalık grup 'Siyanüre hayır’ pankartı açtı, ’Murgul burada Mehmet Cengiz nerede’ sloganları ile şantiye sahasına kadar yürüdü. Şantiye önünde toplanan kalabalık adına temsilciler bakır madeni alanına girdi, iş bırakma eylemi yapan 900 işçinin yakasına ‘siyanüre hayır’ rozeti taktı. Daha sonra kalabalığın bulunduğu şantiye önüne gelen işçiler alkışlarla karşılandı.

İş bırakarak eyleme destek veren işçiler adına konuşan İlyas Orhan, siyanür havuzunda çalıştırılmak istenildiklerini belirterek buna karşı çıktıkları için iş bırakma eylemi yaptıklarını söyledi. Orhan, “Hepimiz burada yapılacak olan siyanür havuzlarına hayır dedik. Havuzların yapımını durdurduklarını söylediler. Sonra işçi arkadaşlarımızı arayarak bu siyanür havuzlarında ‘çalışacaksanız çalışın’ dediler. Biz onlara gereken cevabı verdik. Bu yiğit ana ve babaların işçi çocukları olarak bizden katil olmaz. Biz kendi çocuklarımızın mezarını kazmayacağız.” dedi.

AK PARTİLİ BAŞKAN İŞÇİ VE HALKIN ÖNÜNDE EĞİLDİ

AK Partili Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ise konuşması sırasında sergiledikleri dik duruştan dolayı işçilerin önünde eğildi. Çavuş, 'Yıllar önce Murgul’dan Hopa’ya bir boru hattı döşediler. Bu boru hattı belki sağlığımıza doğrudan etki etmedi fakat bugün o boru hattını döşeyenleri, hayırla yad etmiyoruz. Bu birlik ve beraberliğimizle aslında şunu haykırıyoruz. Birebir sağlığımızın ilgilendiren siyanür havuzunun burada kurulmasına müsaade ederek çoluk çocuğumuzun yarın bize beddua etmesine vesile olmayacağız. Biz bir Damar’ımıza birde can damarımıza ayak bastırmadık, bastırmayacağız. Bu birlik ve beraberlikle zafer kaçınılmazdır ve yakındır.” diye konuştu.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, Cerattepe’ye 'hayır' demenin Murgul’da siyanüre 'hayır' demek olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaretinde Gül’ün kendisine Cerattepe ile ilgili bazı sözler söylediğini öne süren Bayraktutan “Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Çankaya Köşkü'nde ziyaret ettiğimizde beni görünce ilk sözü ‘Cerattepe de yapılmak istenen doğa katliamıdır. Bununla ilgili görüşlerimi Başbakan ve ilgili bakana söyledim. Artvin’de bunun yapılmasını kabul etmek mümkün değildir’ dedi. Kendisine teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından grup daha sonra şantiye önünden ayrıldı.

 

Editör: HABER MERKEZİ