MHP Rize Merkez İlçe Teşkilatı Ricania Simulan ( Zararlı Kelebek ) açıklaması yapıldı.

Konuyla alakalı olarak bir basın açıklamasında bulunan MHP Rize Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Şener Bülbül, “Son yıllarda ülkemizin doğu Karadeniz bölgesinde görülen başta kivi, çay, incir, asma, fasulye ve mısırda zararlı olan Ricania simulans isimli kelebek her gecen gün etki alanını genişletmektedir. 2006 yılında Artvin’ in Hopa ilçesinde tarım alanlarında zararlı olamaya başlayan Ricania simulans şimdilerde Hopa, Artvin, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli, Derepazarı, İyidere, Of, Sürmene ve Araklı'ya kadar uzanan 11 ilçe ve 3 il ile 1 il merkezini kapsayan bir alana yayıldığı görülmektedir. Yılda bir döl veren bu kelebek yumurtalarını otsu ve odunsu bitkilerin dal ve sürgün kabuklarının altına bırakarak kışı bu şekilde geçirdiği bilinmektedir. Ağustos ayı içerisinde yumurtalarını gruplar halinde konukçu bitkilerin dokusunun içerisine koymaktadır. Özelikle asmalarda kuruyan tutucu sürgünler, otsu bitkiler ve çok yıllık bitkilerin kurumaya başlayan dal ve sürgünlerini yumurta bırakma yeri olarak tercih etmektedir. Kışı bu şekilde geçiren Ricania simulans yumurtaları Nisan-Mayıs ayı ile birlikte nimf dönemine geçiş yapar. Bu dönemde önce gruplar halinde aynı dal ve bitki kısmı üzerinde öz su emerek beslenmekte, daha sonra ise diğer bitkilere dağılmaktadırlar. Erginleri Temmuz sonu Ağustos başı itibari ile bitkilerin üzerinde görülmektedirler. Bu dönemler itibari ile bölgemizde kivi, çay, üzüm, incir, mısır, fasulye ve salatalık bitkilerinin sürgünleri üzerinde beslenerek bölge tarımına zarar verdiği bir gerçektir.”

Bülbül, “Acı olan gerçek ise bu zararlının tarım alanlarına vermiş olduğu zararın boyutları ve önlenmesi ile ilgili olarak bilimsel bir çalışmanın halen daha başlatılmamış olmasıdır. Sivil Toplum Örgütlerinin kuruluş amaçları ve görevleri, temsil ettikleri üyelerin ve faaliyet alanları içerisinde yaşayan vatandaşların sorunlarına ışık tutmak, yol göstermek, çözüm bulmak ya da çözüm önerisinde bulunmaktır. O halde Sivil Toplum Örgütlerinin bu konu ile ilgili bir çalışmanın neden yapılmadığını merak ediyoruz. Siyasi iktidarın temsilcisi olan partinin yönetimi ve mensuplarının da bu konuda neden sessiz kaldığını anlamıyoruz. Özellikle çay cüzdanlarından para kesilen vatandaşların da bu sorunlara çözüm bulmakla sorumlu olan kurumlara karşı neden tepkisiz kaldığını da anlamıyoruz. Oysaki sessiz kalan iktidarı, Ana muhalefeti, kurumları ve sivil toplum örgütlerini harekete geçirmek için üreticilerin bu konudaki mağduriyetlerini ifade eden bir dilekçe ile beraber kurumlara başvuru yapmaları yeterli olacaktır.

Değerli hemşerilerimiz anlaşılan iş yine başa düşmektedir. Yani; GELENEKSEL MÜCADELE YÖNTEMLERİ, Bu zararlı ile bilinen en etkin mücadele yöntemlerinden biri, zararlının yumurtalarını bırakmış olduğu, kurumuş ya da kurumak üzere olan ot, dikenlik, budama artıkları, tarım ürünlerinin artıkları, dal ve sürgünlerin araziden temizlenerek yakma sureti ile imha edilmesidir. Bulaşmış alanlarda uygulanacak olan bu mekanik mücadele yöntemi ile yumurta bırakılmış bitkiler temizlenerek zararlının popülasyon yoğunluğu azaltılacaktır. Biyolojik olarak yapılacak mücadelede ise bölgede kuş popülasyonun arttırılması için çalışmalar yapılmalı, bulaşmanın yoğun olduğu bölgelerde serbest tavukçuluk yapılmalı, halk arasında helikopter sineği olarak bilinen (yusufçuk) popülasyonun arttırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Kimyasal ilaç uygulamaları bakanlık tarafından ya da yetkili kuruluşlar tarafından tavsiye edilmedikçe kullanılmamalıdır.

Doğu Karadeniz bölgemizde tarım arazilerinde zarara neden olan bu Ricania simulans adlı kelebek için mutlak suretle bilimsel manada çalışma yapılmalıdır. Konun takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildirir, gerek kamu gerekse özel sektör ve gerekse Sivil Toplum Kuruluşlarını göreve davet ediyoruz. ‘Rize bizden Rize için elimizden geleni yapmayı bekler. Saygılarımızla…”

 

 

Editör: HABER MERKEZİ