MHP İl Başkanı Serkan Birben “Yöremizde kimyasal gübrenin kalkmasını istiyoruz. Kimyasal gübre sadece çayın kalitesini düşürmüyor. Deredeki alabalığın kalitesini de düşürüyor. Armudun kalitesini de düşürüyor. Bütün sebze meyvenin kalitesini de düşürüyor” dedi.

Ziraat Odası Yönetim kurulunu ziyaret eden MHP İl Başkanı azotlu gübrenin bölgeye verdiği zararın tahribatlarının devam ettiğini ve Organik gübreye geçişte Çaykur'un yanında yer alacaklarını söyledi.

     MHP İl Başkanı Serkan Birben Ziraat odasındaki ziyaretinde Ziraat Odası yönetimi hazır bulundu Birben burada yaptığı konuşmada  “Çay bizim için çok önemli, her şeyden önce Rizeli olduğumuz için çok önemli, Biz Rize ve Rizeli için elimizden gelen her şeyi her zaman yapmaya hazırız. Bunun için siyaset gözetmeden rozetlerimizi bir kenara çıkarıp üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.

Yıllardır hem dilimizde hem seçim bildirgelerimizde çayın milli ürün kapsamına sokulması için elimizden gelen her şeyi yaptık. Biz çay üzerinden politika yapan bir siyasi parti değiliz, Hiçbir siyasi partinin de çayı siyaset malzemesi yapması taraftarı değiliz” dedi.

      Kimyasal gübre hayatı bitiriyor

       Birben burada yaptığı konuşmada “Yöremizde kimyasal gübrenin kalkmasını istiyoruz. Kimyasal gübre sadece çayın kalitesini düşürmüyor. Deredeki alabalığın kalitesini de düşürüyor. Armudun kalitesini de düşürüyor. Bütün sebze meyvenin kalitesini de düşürüyor. Organik gübreye geçişte oluşan değer kaybının nasıl üreticiye yansıtılmayacağını biz yıllardır milli ürün kapsamı ve çay kanunu projelerimizle anlatıyoruz. Ürün kaybını devlet karşılayacak. Kaç sene üreticinin zararını karşılaması gerekiyorsa devlet o süre zarfında bu kararı karşılayacak çünkü topraklarımız artık taşlaşmış vaziyette ilimizde yaşanan sellerin bile ana nedenini bu gübre oluşturuyor. Kanser vakalarının artmasında ki nedenlerin başında da bu kimyasal gübre olayı geliyor” dedi.

      Sorunları birlikte çözelim

    Birben “ Çaykur’da mağduriyeti bulunan mevsimlik işçi kardeşlerimiz var. Çaykur’un varlık fonuna aktarılması ile biz Rize’deki siyasiler ve STK lar bu işçi kardeşlerimizin hakkını daha yerinde savunabileceğiz inancındayım. Bu kardeşlerimizin mevzuattan oluşan eksiklikler nedeni ile mağduriyeti büyüktür. Çaykur’da çalıştıkları sürenin haricinde diğer zamanlarında işkur da bile kuraya giremiyorlar. Umut ediyoruz ki bu varlık fonu ile mevsimlik işçilerin sorunları çözülür. Biz diyoruz ki STK’lar bir araya gelelim elimizi masaya vuralım. Çayımızın arkasında duralım, Çayı Milli Ürün Kapsamına sokalım, çay kanunu nu çıkartalım ve mevsimlik işçi kardeşlerimizin sorunlarını çözelim. Kimyasal gübreyi bitirelim” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ