Son yıllarda tercih edilmeyen meslek liselerine bu yıl ilgi patlaması yaşanıyor. Nedeni sistemde yapılan değişiklik ve katsayının kalkacağı beklentisi... Başvurular yüzde 30 artınca, Bakanlık 10 yıl aradan sonra ikili öğretime geçme kararı aldı.
Meslek liselerinde 1998 yılından sonra düşen öğrenci sayısında bu yıl patlama var. Geçen yıl 480 bin öğrencinin kayıt yaptırdığı okullara, kayıtların sona ermesine 5 gün kala başvuran sayısı 600 bini aştı. Geçtiğimiz yıl bakanlıkça hazırlanan “modüler sistem”in ilk kez uygulanmasının bu ilgide katkı sağladığı tahmin ediliyor. Yeni sistemde geçmişte tek bir mesleğe yönelik yapılan eğitim parçalara bölündü ve alt dallarda da uzmanlık eğitimi verilmeye başlandı. Örneğin İletişim Meslek Lisesi’ne giren bir öğrenci bu alana ilişkin bütün dallarda eğitim alırken, yeni sistemle “radyoculuk”, “kameramanlık”, “programcılık” gibi alt dallarda uzmanlaşabiliyor. Böylece daha kolay iş bulabiliyor.
Katsayı beklentisi
Meslek liselerine ilginin ikinci nedeni ise AKP’nin yeniden iktidara gelmesi gösteriliyor. ÖSS sınavındaki katsayı uygulamasının kalkacağına ilişkin iktidarın çalışma yaptığı haberleri, sınavda meslek liselerinin dezavantajını kaldıracağı inancını doğurdu. Üniversite sınavlarında eğitim gördükleri alanlar dışında tercih yapmaları halinde puanları düşen öğrenciler bu nedenle meslek liselerine gitmeyi reddediyordu.
İkili öğretime geçildi
Sürenin sona ermesinin ardından başvuru sayısının önceki yıla göre yüzde 30 artmasını bekleyen Milli Eğitim Bakanlığı da bu yönde önlem aldı. Bakanlık, meslek liselerinde 10 yıl aradan sonra ikili öğretime geçme kararı aldı. Buna göre, öğrenciler geçmişte olduğu gibi “sabahçı” ve “öğlenci” olarak iki grup halinde okula gidecekler.
44 binlik kontenjan için 65 bin öğrenci
En büyük talep artışının yaşandığı İstanbul’da ise Meslek Liseleri’ne ayrılan 44 binlik kontenjan için 65 bin başvuru yapıldı. Kontenjanlar ilk hafta dolunca bu okullara kayıt yaptırmak isteyen 21 bin öğrenci dışarıda kaldı. Ailelerden gelen baskı üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, konuyu önceki akşam Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’le görüştü. Bakan Çelik’in talimatıyla 20 bin öğrenci için bir çözüm bulundu. İkili eğitim sistemini devreye sokan Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, 20 bin öğrenciye kayıt yaptırma olanağını yarattı.
“Herkesi alacağız”
Özer yaptığı açıklamada “Türkiye’de sanayii kuruluşları artık ara eleman istiyor. Bu alanda büyük bir açık var. Gençler üniversite bitiriyor ama iş olanağı yok. Meslek Lisesi öğrencileri mezun olur olmaz hemen işe girebiliyor. Gelecek kaygısı taşıyan öğrenciler bu nedenle Meslek Liseleri’ne akın etmeye başladı. Muazzam bir talep var. Hiçbir öğrenci dışarıda kalmayacak. Bundan sonra kayıt tarihi içerisinde başvuru olursa, onları da alacağız” dedi.
Düz liselere ilgi azaldı
Bu arada öğrenciler Meslek Liseleri’ne rağbet gösterince İstanbul’daki düz liselere olan ilgi azaldı. Düz liselere 62 bin 332 kontenjan ayrıldı. Bu okullara 40 bin 354 öğrenci kayıt yaptırınca, kontenjanın yaklaşık 22 bini boş kaldı.
Koç’un projesi çok etkili oldu
Meslek Liseleri’ne gösterilen bu ilgi de, Koç Holding’in 15 milyon dolar bütçe ayırdığı “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi etkili oldu. Koç Holding, 7 yılda 8 bin öğrenciye staj garantili burs imkanı tanıyan bu projesiyle, “ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanların yetiştirilmesi” amacını taşıdıklarını açıklamıştı. Türkiye’de her ilde belirlenen 150 ayrı Meslek Lisesi’ne giden ve burs imkanından faydalanan öğrenciler mezun olur olmaz gruba ait şirketlerde iş sahibi olacak. TÜSİAD da bu projeye destek verdi. Gelişmiş ülkelerde orta öğrenimdeki her yüz öğrenciden 65’i meslek liselerini tercih ederken Türkiye’de bu rakam yüzde 33.
vatan gazetesi
Editör: HABER MERKEZİ