Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail'e yurt genelinde protestolarla tepki gösterildi.

ŞANLIURFA

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman'da protesto edildi.

Şanlıurfa'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplanan vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Ali Acar, yaşanan cinayetlerin ve dökülen kanların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ümmet açısından artık bıçağın kemiğe dayandığını aktaran Acar, 'Müslümanlar olarak bu acıyı hissetmek ve ümmetin namusu olan ve uğruna binlerce kurban verildiği Kudüs davasına sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terketmelidir.' diye konuştu.

Konuşmalar arasında gruptakiler sık sık İsrail aleyhine 'Kahrolsun İsrail', 'Zalimler için yaşasan cehennem' 'Mescid-i Aksa onurumuzdur' sloganları attı.

Açıklamanın ardından yapılan duanın ardından gruptakiler dağıldı.

Malatya

Malatya'daki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ise Hacı Yusuf Taş Camisi önünde toplandı.Memur-Sen İl Temsilcisi Kerem Yıldırım, cuma namazının ardından yaptığı açıklamada, siyonizmin son oyununun Mescid-i Aksa olduğunu belirti.
Yaşanan olayların İsrail'in dediği gibi basit bir güvenlik olayı olmadığını vurgulayan Yıldırım, 'Biz İsrail'in güvenlik kavramından ne anladığını iyi biliyoruz. Mescid-i Aksa'da son zamanlarda yaşananlar, İsrail'in yürüttüğü kirli savaşın en önemli halkasıdır.' dedi.

Açıklamanın ardından gruptakiler 'Kahrolsun İsrail', 'Müslüman uyuma kardeşine sahip çık' ve tekbirler getirdikten sonra dağıldı.

Adıyaman

Adıyaman'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri ise Ulu Cami önünde toplanarak, Demokrasi Parkına kadara yürüdü.Burada gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Adıyaman Şubesi üyesi Hamit Arslan, İsrail'in işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmesi gerektiğini söyledi.

Mescid-i Aksa derhal ibadete açılması gerektiğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

'Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki tüm kutsal mekanlar, Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır. Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır. ' ifadesini kullandı.

Açıklamanın ardından dua eden gruptakiler daha sonra olaysız dağıldı. 

Mardin

Mardin'de merkez Artuklu ilçesinde Fuat Yağcı Camisi'nde cuma namazı çıkışı, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarına tepki gösterildi. Kentte 57 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformunca düzenlenen basın açıklamasına katılanlar, slogan attı ve tekbir getirdi.

Platform Sözcüsü Zeynel Tepe, İsrail askerlerinin 4 Haziran 1967'den bu yana, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı işgal ettiğini söyledi. 

Müslümanların ilk kıblesindeki kuşatma ve baskının artarak sürdüğünü, bundan dolayı Filistinlilerin yüzyıllardır Mescid-i Aksa'yı ve kutsal mekanı korumak için bedel ödediğini kaydeden Tepe, ancak Mescid-i Aksa'nın sadece Filistinlilerin değil, dünyadaki tüm Müslümanların sahip çıkması gereken bir mabet olduğunu vurguladı.

İsrail'in yıldırma ve unutturma politikası izlediğini aktaran Tepe, 'Filistinliler asla yalnız bırakılmayacak, Mescid-i Aksa asla terk edilmeyecektir. Filistin'e ve Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmak imanımızın, vicdanımızın ve insanlığımızın ortak sorumluluğudur.' dedi.

Siirt

Siirt'te de Abdulhakim Sancak Çarşı Camisi'nde kılınan cuma namazı çıkışında, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Siirt Temsilciliği öncülüğünde 'Kızgınlık Cuması' konulu basın açıklaması yapıldı.

Grup adına açıklama yapan TÜGVA Üyesi Ahmet Asut, yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail'in bu sefer gözlerini tekrar Müslümanlar için büyük değer taşıyan Mescid-i Aksa'ya diktiğini söyledi. 

Uzun zamandan beri ilk defa Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınamadığını belirten Asut, 'Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmayıp, alınların secdeye varmasına da engel olmaktalar. Müslümanlara ait mukaddes mekana bir saldırı olan bu tehlikeli girişim, İslam ümmeti açısından asla kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu pervasızlığın bir sonraki aşaması bu kutsal mekanı tamamen işgal edip hakimiyet kurmaktır.' dedi. 

Siyonist rejimin İslam aleminin nabzını ölçerek adım attığını dile getiren Asut, İsrail'in İslam ülkeleri liderlerinin tepkisizliği ve Müslüman halkların sessizliğinden cesaret aldığını aktardı.

İstanbul

Bayrampaşa'da bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Genç İnisiyatif Platformu, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Yahya Kemal Parkı'nda bir araya gelen platform üyeleri, 'Uyan Müslüman, ilk kıblen işgal altında' sloganıyla eylem düzenledi.

'Kudüs bizimdir bizim kalacak', Kudüs'e selam direnişe devam' ve 'Mescid-i Aksa onurumuzdur' sloganları atan katılımcılar, tekbir getirdi.

Platform Sözcüsü İsmail Aşçı yaptığı açıklamada, Allah tarafından Mescid-i Aksa'nın mübarek kılındığını ve Müslümanlara emanet edildiğini söyledi.

İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği tarafından kınandı.

Levent'teki İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği'ne bağlı bir grup, 'Zalim İsrail, Mescid-i Aksa'ya dokunma, yanarsın' pankartı açarak İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği Başkanı Bülent Gürpınar, işgalci İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'yı hedef alan saldırılarının kabul edilemez hale geldiğini ifade ederek, bu durumu şiddetle kınadıklarını söyledi.

Gaziantep

Gaziantep'teki gösteriler cuma namazının ardından Alaybey Camisi önünde başladı. Ellerindeki pankartlarla toplanan vatandaşlar, çeşitli sloganlar atarak Gaziler Caddesi'ni takip ederek Balıklı Parkı'na kadar yürüdü. 

Burada grup adına açıklama yapan Ubeydullah Çakır, Müslümanlar için çok kutsal olan bir mekanda yapılan ihlallerin kabul edilemeyeceğini söyledi. 

Siyonist güçlerin Müslümanların mabetlerine saldırdığını ve bazı müminleri de şehit ettiğini dile getiren Çakır, 'Artık Müslümanların tahammülü kalmamıştır. Bu yapılan zulme sessiz kalamayız.' dedi. 

Öte yandan, Ulu Camide de toplanan vatandaşlar, slogan atarak İsrail'i protesto etti. 

Kilis

Kilis'te Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Kayabaşı Camisi önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirerek İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan İzzettin Özkeleş, Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu anımsatarak, İsrail'in yarım asırdır işgal altında tutttuğu Kudüs'te gözlerini Mescid-i Aksa'ya diktiğini söyledi.

Acımasızca canına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmadığını, bunun yanında alınların secdeye varmasına da engel olunduğunu ifade eden Özkeleş, 'Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir.' diye konuştu.

Açıklamanın ardından gruptakiler, 'Kahrolsun İsrail', 'Aksa üzülme Müslümanlar sizinle' gibi sloganlar atarak dağıldı.

Kahramanmaraş

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Kahramanmaraş Platformu tarafından 'Mescid-i Aksa onurumuzdur', 'Mescidi Aksa'ya sahip çık' yazılı pankartlarla bir araya gelen grup, İsrail'i protesto edip şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı. 

Ulu Cami önünde toplanan gruptakiler, İsrail aleyhine slogan attı. 

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Uğur Dilipak, burada yaptığı konuşmada, İslam aleminin ilk kıblesinin hüzünlü olduğunu söyledi. 

Dilipak, İsrail'in en kısa sürede yanlışından dönmesini temenni ettiklerini bildirdi.

Kocaeli

İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Kocaeli'de protesto edildi.

İzmit ilçesinde TÜGVA Kocaeli İl Temsilciliği öncülüğünde AK Parti Kocaeli milletvekilleri Zeki Aygün, Sami Çakır, Mehmet Akif Yılmaz, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan grup, cuma namazının ardından ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip, İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan TÜGVA Kocaeli Teşkilat Koordinatörü Muhammed Hanefi Akbulut, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için büyük önem taşıdığını söyledi.

İsrail'in bu kez Mescid-i Aksa'ya gözünü diktiğini ifade eden Akbulut, İsrail'in artık insanların ibadet etmesine de engel olduğunu kaydetti.

Akbulut, 'Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak bizim görevimizdir. Oraya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve İsrail güçlerince kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama dedektörleriyle sınırlı şekilde ziyarete açılmıştır. Her zaman olduğu gibi vicdanları körelmiş Batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur. Kudüs'e 1948'den beri yapılan işgaller bir yurtta değil, İslam'a karşı yapılan bir saldırıdır.' ifadesini kullandı.

Bingöl

Bingöl'de İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu öncülüğünde cuma namazının ardından Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya gelen vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini yapılan basın açıklamasıyla kınadı. 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Bilal Arslan, İslam coğrafyasındaki her işgalin, fitnenin ve terörün içinde yer alan ve şer odaklarının fikir babası olan, her birinde parmağı olan işgalci İsrail'in son birkaç aydır barbarlığı ve vahşiliğini Kudüs ve Mescid-i Aksa merkezli daha da arttırdığını söyledi.

İsrail'in Müslümanları kışkırtmaya yönelik davranışlarına devam ettiğini belirten Arslan, şöyle devam etti:

'Bizim burada ve şu an Türkiye'nin her tarafında toplanmamız sadece bir semboldür. Bu, ümmet, hak, adalet ve mazlumlar için hiçbir fedakarlık ve yardımdan hatta canımız bile feda etmekten çekinmeyeceğimizin görüntüsüdür. Kudüs, ümmetin kalbidir. Bingöl, Bağdat, Halep, Sana, Kabil, İslamabad tüm İslam şehirleri bu bedenin birer uzvudur. Hadis-i Şerif'in diliyle birinin acısı ve sevinci bir diğerinindir. Bir bedenin, uzuvları hükmünde olan ümmetin birbirinden ayrı gayrı olması, birinin diğerini düşmanına terk etmesi, ona cephe alması mümkün değildir. Bunu büyük şeytan ABD, batı, Rusya, İsrail ve diğer işbirlikçiler böyle bilmelidir. Allah, şahit olsun ki hak, adalet ve İslam adına birimiz hepimiz, hepimiz birimiz içiniz.'

Şırnak

Şırnak'ta Yeni Mahalle Geylani Camisi'nde cuma namazı çıkışı, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarına tepki gösterildi. Basın açıklamasına katılanlar, 'Kahrolsun İsrail ', 'Zalimler için yaşasın cehennem' sloganları attı ve tekbirler getirdi.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) İl Temsilcisi Serdar Tatar, burada yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin 4 Haziran 1967'den bu yana, Müslümanların ilk kıblesini Mescid-i Aksa'yı işgal ettiğini söyledi. 

Müslümanların ilk kıblesindeki kuşatma ve baskının artarak sürdüğünü, bundan dolayı Filistinlilerin yüzyıllardır Mescid-i Aksa'yı ve kutsal mekanı korumak için bedel ödediğini anlatan Tatar, Mescid-i Aksa'nın sadece Filistinlilerin değil, dünyadaki tüm Müslümanların sahip çıkması gereken bir mabet olduğunu vurguladı. 

İsrail'in yıldırma ve unutturma politikası izlediğini aktaran Tatar, 'Filistinliler asla yalnız bırakılmayacak, Mescid-i Aksa asla terk edilmeyecektir. Filistin'e ve Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmak imanımızın, vicdanımızın ve insanlığımızın ortak sorumluluğudur.' dedi. 

Açıklamaya, Memur-Sen, Cihannüma, Mustazaflar Cemiyeti ve bazı sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar da destek verdi.

 

Editör: HABER MERKEZİ