TBMM Danışma Kurulu, başkan seçimine ilişkin tüm turların bugün içinde yapılmasını kararlaştırdı.
 
Buna göre, TBMM Başkanı seçilene kadar turlara (4 tur) ara verilmeksizin devam edilecek.

TBMM başkanlığı için AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ve MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay yarışıyor.
 
İçtüzüğe göre, başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.
 
Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Meclis Başkanı seçilmiş olacak.
 
Meclis Başkanlığı için bir yasama döneminde iki kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yasama yılı olacak.
 
Yarın Köşk seçim süreci başlayabilir

Genel Kurul, yarın toplanarak Başkanlık Divanı'nı oluşturacak. Divanın oluşturulması halinde cumhurbaşkanı seçim süreci yarından itibaren başlayacak.
 
Başkanlık Divanı'nda grupların bulunduracağı üyelerin sayısı ve sıfatlarıyla ilgili toplantı yeni Meclis Başkanı başkanlığında yapılacak.
 
CHP'li Ali Topuz, 'Yarın gruplar arasında mutabakat sağlanamaması halinde, cumhurbaşkanlığı seçim süreci salı gününden itibaren başlayacak. Zamandan kazanabilmek için yarını çalışma günü ilan ettik' dedi.

CNNTÜRK

Editör: HABER MERKEZİ